8 myter om injektionsbehandlingar

Hög tid för hårborttagning
3 januari, 2020
Vikten av exfoliering
27 februari, 2020
Hög tid för hårborttagning
3 januari, 2020
Vikten av exfoliering
27 februari, 2020

8 myter om injektionsbehandlingar


1. Alla som gör fillers i läpparna kommer att få så kallade ”Duck Lips”

Svar: Falskt

Tekniken som används under en fillerbehandling speglar självklart resultatet. Med rätt injektionsteknik blir läpparna väldigt naturliga. En korrekt utförd injektionsbehandling ska absolut inte leda till ”duck lips,” då är det snarare behandlaren som gjort fel. Detta innebär att det är otroligt viktigt att studera kliniken du vänder dig till för att försäkra att deras resultat ser så naturliga ut som möjligt.


2. Fillerborttagning bryter ned din egna vävnad

Svar: Falskt

Fillerbortagningsmedel bryter endast ned filler som består av hyaluronsyra och inte din egna kroppsvävnad.


3. Man kan bli immun mot rynkbehandlingsmedel

Svar: Sant

Det stämmer att man kan bli immun mot rynkbehandlingsmedel om man utför för många behandlingar för tätt inpå varandra. Som regel bör det gå minst 3 månader mellan varje behandling för undvika immunitet.


4. Hyaluronsyra kommer från tuppens kam.

Svar: Falskt

Marknadens första filler framställdes från tuppkam men så är det inte längre. Idag framställs filler kemiskt på laboratorium.


5. Huden kan töjas efter en filler behandling

Svar: Falskt

Huden töjs inte av filler, den integreras istället med kroppsvävnaden. När fillern succesivt bryts ned återfår huden sin naturliga form och struktur.


6. När man utför läppförstoring så fyller man läpparna med rynkbehandlingsmedel

Svar: Falskt

Vid en klassisk läppförstoring fyller man läpparna med filler som består av hyaluronsyra vilket ger en volymökande effekt. Idag finns det många olika typer av fillers som är anpassade efter ansiktets olika områden. Detta är för att fillern ska efterlikna din egna vävnad och få resultatet att se så naturligt ut som möjligt.


Vid en rynkbehandling används muskelavslappnande medel som för att minska rynkor, linjer svettning och huvudvärk. Skickliga behandlare använder det för utföra en så kalald ”lip flip.” Detta är dock annorlunda från en klassisk läppförstoring.


7. Det syns på människor att de har utfört filler eller gjort en rynkbehandling

Svar: Falskt och Sant

Tyvärr syns det om en injektionsbehandling inte utförts korrekt då detta ofta leder till onaturliga resultat.


Vid en korrekt utförd injektionsbehandling är resultaten väldigt naturliga. Det innebär att dina vänner märker att du ser yngre och fräschare ut men de kan inte riktigt sätta fingret på varför!


8. Vem som helst får injicera fillers

Svar: Sant

Svaret är dessvärre mer skrämmande än vad man hoppas. Det finns tyvärr ingen lag än som hindrar icke-legitimerade från att utföra injektionsbehandlingar. Socialstyrelsen har lagt fram ett förslag för att skärpa lagstiftningen kring detta vilket är mycket positivt. Injektionsbehandlingar bör endast utförs av legitimerad sjukvårdspersonal (läkare, sjuksköterska eller tandläkare) för att garantera patientens säkerhet. Vi rekommenderar att man undersöker vem man går till innan och ser till att behandlaren innehar rätt expertis och kompetens.