Fem ansiktstecken på åldrande

När vi blir äldre saktar kroppens interna processer ned, hudens cellförnyelseprocess och kollagenproduktion minskar och det tar längre tid för vår kropp att återhämta sig efter fysiskt aktivitet. Detta försvagar den inre strukturen som stöder upp vår hud inifrån och fungerar som hudens naturliga skyddsbarriär.

Vi vet att vår hy ständigt åldras; dock tänker vi oftast bara på det när vi faktiskt kan se tecken på vår hys åldrande. Tyvärr kan vi inte ändra den naturliga åldringsprocessen; med tiden får vi alla synliga linjer i ansiktet och det är naturligt för vårt ansikte att förlora en del av sin ungdomliga fullhet.

Detta i kombination med ens livsstil och vilken miljö man utsätter huden för kan orsaka att åldringstecken uppträder tidigare än man önskar, men processen börjar djupt inuti huden redan innan de blir synliga på utsidan.

Fem ansiktstecken på åldrande

När vi blir äldre saktar kroppens interna processer ned, hudens cellförnyelseprocess och kollagenproduktion minskar och det tar längre tid för vår kropp att återhämta sig efter fysiskt aktivitet. Detta försvagar den inre strukturen som stöder upp vår hud inifrån och fungerar som hudens naturliga skyddsbarriär.

Vi vet att vår hy ständigt åldras; dock tänker vi oftast bara på det när vi faktiskt kan se tecken på vår hys åldrande. Tyvärr kan vi inte ändra den naturliga åldringsprocessen; med tiden får vi alla synliga linjer i ansiktet och det är naturligt för vårt ansikte att förlora en del av sin ungdomliga fullhet.

Detta i kombination med ens livsstil och vilken miljö man utsätter huden för kan orsaka att åldringstecken uppträder tidigare än man önskar, men processen börjar djupt inuti huden redan innan de blir synliga på utsidan.


 

Boka tid hos ShapeBy

Vårt mål är att driva den estetiska branschen framåt; för människans vilja att uttrycka sig genom sitt utseende. Du hittar oss i Stockholm och Göteborg. Välkommen!

 

Att ”åldras graciöst”, vad betyder det?

För vissa kommer åldrandet som en överraskning: en morgon står man framför spegeln och man ser ens mamma eller pappa stirra tillbaka på en i spegeln. De första tecknen på åldrande är runt våra ögon - kråkfötter och hängande övre ögonlock som gör att våra ögon ser mindre ut. Fina linjer bildas runt näsan och överläppen sjunker ned.

Forskare på ett japanskt hudvårdsföretag kom fram till att det är vid 35 års ålder som vi är på mittpunkten - efter din 35-årsdag börjar du se äldre ut dag för dag. De dagliga påfrestningar du utsätter din hy för kommer också att ha en mer bestående och djupgående inverkan på din hy.

Att åldras graciöst är en vacker tanke, men det stoppar oss inte från att vilja sakta ner förändringarna i kroppen som kommer med vårt åldrande. Linjer och rynkor är inte de enda ansiktstecknen på åldrande; även mörka fläckar och områden med pigmentering ger din hy ett tråkigt och åldrat utseende. När du åldras ökar även risken för hudskador. Din hy blir mer ömtålig när du tappar det skyddande fettlagret och gör din hy tunnare. Bräckliga blodkärl går lättare sönder och sårläkning går långsammare då åldrande hud tar längre på sig att reparera sig än yngre hud.

 

Din huds tidslinje

I 30-års åldern börjar de fina linjerna synas; de utvecklas från våra ansiktsuttryck och blir djupare och tydligare med åldern. Det är även i 30-års åldern som vår hy börjar förlora sin volym och elasticitet, resultatet blir mer uttalade skrattlinjer och framträdandet av arga rynkan.

När du nått 40+ Det är ofta i 40-årsåldern som vår ålder verkligen börjar synas, detta för att huden förlorat så pass mycket volym och elasticitet att linjer och veck i ansiktet syns ännu tydligare. Förlorad volym kring käklinjen förändrar också starkt vårt övergripande utseende.

 

Slapp hy

Musklerna i ansiktet förlorar med åldern sin volym, styrka och elasticitet. När ansiktsmusklerna blir slappare, i kombination med förlust av muskelmassa, kan det kännas som att ansiktet ”hänger” eller blir slappt. Detta märks särskilt i kinderna, i huden kring ögonen och på halsen.

Mörka fläckar

Ett vanligt tecken på åldrande är missfärgad hud. Ofta kommer missfärgningen i form av små prickar, det vi kallas åldersfläckar. De är helt enkelt ett resultat av att ens hy blir sliten med tiden. Vi vet alla att solen skadar vår hud, men också denna skada kan visa sig i form av bruna fläckar i ansiktet. Mycket av skadorna som solen orsakar är på grund av UV-ljuset, men även hormoner kan göra huden känsligare för skapandet av bruna fläckar.

Ögonen

Ögonen är själens spegel. Huden runt ögonen är supertunn och kan skapa en tung, hängande effekt på ögonlocket och förlust av volym under ögonen, i kombination med tunn hy, gör även att mörka ringar och blodkärl under ögonen blir mer synliga och man får mer utmärkande påsar under ögonen. Tear Trough är en behandling där man med hjälp av filler fyller ut under ögonen vilket hjälper mot mörka ringar under ögonen och gör att man ser piggare och mer välmående ut.

Använd solskydd! Redan i 20-års åldern accelererar solskador djupt inifrån, vilket till slut syns som mörka fläckar på sin hy. En fortsatt exponering av solens skadliga UV-strålar påverkar även hudens produktion av melanin vilket bland annat påverkar de mörka ringarna under våra ögon.

Läppar och mun

Läpparna börjar tappa sin fyllighet redan i 30-års åldern, för att sedan följas av linjer ovanför överläppen som fördjupas i takt med att du åldras. Kollagen påverkar fylligheten i dina läppar, och när du förlorar kollagen förloras också läpparnas fyllighet och form. Injektion med filler ger läpparna mer fyllighet och definierar munnens linjer; något som förknippas med skönhet och ungdom.

Rynkor och linjer

Det är ofta i 30-års åldern som de fina linjerna börjar träda fram; de utvecklas från våra ansiktsuttryck och blir djupare med åldern. Även om du kanske ser mycket yngre ut än du är, eller har bra gener, så är åldersrelaterade förändringar i vårt utseende oundvikliga. Fina linjer och rynkor speglar både våra utmaningar och glädjeämnen i livet. Rynkor i pannan, eller pannfåror, är ett annat vanligt ålderstecken.

Skrattlinjer och rynkor. Nasolabiala veck, eller skrattlinjer, är veck som löper diagonalt från näsans sidor till mungiporna. För vissa syns dessa veck utan att man behöver utföra mimik, detta på grund av volymförlust i ansiktet vilket gör att huden blir hängig. Nasolabiala veck kan också framträda på grund av överaktiva muskler.

Hur man behandlar nasolabiala veck beror på orsaken, vid volymförlust behandlar man kinderna (och ev. under ögonen) med filler, är det överaktiva muskler kan man behandla med filler direkt i vecken eller använda rynkbehandling.

Arga rynkan När två vertikala linjer bildas mellan dina ögon; detta kallas för arga rynkan. Även om rynkor som uppträder mellan ögonbrynen och pannan är kända som just rynkor kan de orsakas av allt från skratt till kisande och rynkande av pannan. Arga rynkan kan behandlas med neurotoxiner som får muskeln att slappna av, vilket gör att linjerna inte framhävs lika mycket.


 

Alla dessa förändringar är en naturlig del av åldrandet

Men för patienter som vill pausa klockan finns det flera lösningar man kan göra för att återfånga en yngre version av sig själv. Ansiktsföryngring är en kraftfull upplevelse för både kvinnor och män som inte är nöjda med hur deras ansikten har åldrats. Behandlingar återställer ens självförtroende och ger dig stolthet i ditt utseende.

Några av de vanligaste skönhetsbehandlingarna mot åldrande är:

Fillers är injektioner av Hyaluronsyra, ett naturligt förekommande ämne i kroppen som är fuktbindande och hjälper till att upprätthålla hudens lager och struktur. Läs mer om vanliga frågor & svar om Fillerbehandlingar.

Visste du att…? Filler kan även användas på händer! Det kan vara lätt att glömma bort hals och händer, samtidigt kan just de områdena vara de första som ger bort vår ålder. Vi har en behandling för just föryngring av händer.

Rynkbehandling är ett muskelavslappnande medel som används för att minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Läs gärna vår artikel 10 Saker du måste tänka på innan en Rynkbehandling.


 

Åldrande är oundvikligt

Hur vår hud åldras är skrivet i vårat DNA. Gravitation och genetik bestämmer delvis vad som händer, men två viktiga faktorer som påskyndas ansiktsåldring är livsstil och miljö. Solskador, rökning, stress och dålig kost är alla ohälsosamma beteenden som får vår hy att åldras snabbare.

Men även människor som redan har tecken på tidig hudföråldring kan dra nytta av att göra livsstilsförändringar. Genom att skydda din hud från solen ger du den en chans att reparera en del av skadan. Rökare som fimpar för gott märker ofta att deras hud ser friskare ut.

Men det betyder inte att man inte kan ge sin hy de bästa förutsättningarna! Ge din hy kärlek – tänk på vad många saker den gör för dig. Den innehåller nerver så att du känner beröring, smärta och tryck. Den hjälper dig kontrollera din kroppstemperatur, kontrollera din vätskebalans och skyddar dig från skador utifrån.

Var noga med att använda återfuktande krämer och solskydd. Och kom ihåg att du är vad du äter – eller, din hud är i alla fall! C-vitamin bekämpar skador i huden från solens farliga UV-strålar och E-vitamin fungerar som antioxidanter bara för att nämna någon. Frukt, grönsaker, bönor och nötter är bara några delar av en kost som kan skydda din hud från skador som leder till rynkor.

Vill du läsa mer om de olika behandlingarna är det bara att klicka dig in på en av våra guider.


 

Boka tid hos ShapeBy

Vårt mål är att driva den estetiska branschen framåt; för människans vilja att uttrycka sig genom sitt utseende. Du hittar oss i Stockholm och Göteborg.


Kontakta oss

Har du några frågor eller funderingar? Fyll i frågeformuläret nedan så återkopplar vi till dig inom kort.


  Omdömen

  Alexa Mac Donald, Finland

  “The Shapeby staff is really professional and I totally value their work and opinion. They are always really honest and realistic and they treat their clients as individuals. I can fully trust them and I know they wouldn’t do anything that would be unsafe or unnecessary - so I know I’m in good hands for sure!”

  Viktoria Berg, Sverige

  “Det är ren lyx att få komma till ShapeBy. Från första bemötandet i den härliga foajén till efter avslutad behandling. Personalen är fantastisk och otroligt professionell! Jag har alltid känt att jag varit i trygga händer, deras kunskap gör att man alltid känner sig extra fin när man går därifrån. Jag gillar även att de fokuserar på att ta fram ens bästa drag och förfinar istället för att förändra. Världens bästa klinik helt enkelt! Kärlek till er! ❤️”

  Adam Farhoumand, Sverige

  “Sedan flera år tillbaka har jag besökt ShapeBy med magiska resultat. Otroligt duktiga på det dem gör, och man känner verkligen att man är i trygga händer. Från sekunden man kommer in till utförd behandling är allt verkligen av världsklass. Kan starkt rekommendera ShapeBy.”

  Anitha Clemence, Sverige

  “Jag är otroligt nöjd med resultatet av hårborttagningen jag gjorde, det gick fort (fyra behandlingstillfällen) och var relativt smärtfritt. Personalen var superprofessionell och jag kände mig trygg. Så nu har jag bokat på fler behandlingar. Det är verkligen en enorm skillnad mellan kliniker och här har alla medicinsk bakgrund vilket är kännbart och syns i resultaten.”

  Nindy Kaur, Kanada

  “I have flown from Toronto to Sweden several times to visit ShapeBy and have been extremely satisfied. The entire team at ShapeBy is impressively professional. What I love the most about Dr Neha is how she works with great finesse and creates an aesthetically pleasing look while still keeping the result very natural. I highly recommend ShapeBy to anyone who likes natural and classy results. I for one, will definitely continue using ShapeBy!”

  Så här upplevs vi av
  våra patienter.

  Alexa Mac Donald, Finland

  “The Shapeby staff is really professional and I totally value their work and opinion. They are always really honest and realistic and they treat their clients as individuals. I can fully trust them and I know they wouldn’t do anything that would be unsafe or unnecessary - so I know I’m in good hands for sure!”

  Viktoria Berg, Sverige

  “Det är ren lyx att få komma till ShapeBy. Från första bemötandet i den härliga foajén till efter avslutad behandling. Personalen är fantastisk och otroligt professionell! Jag har alltid känt att jag varit i trygga händer, deras kunskap gör att man alltid känner sig extra fin när man går därifrån. Jag gillar även att de fokuserar på att ta fram ens bästa drag och förfinar istället för att förändra. Världens bästa klinik helt enkelt! Kärlek till er! ❤️”

  Adam Farhoumand, Sverige

  “Sedan flera år tillbaka har jag besökt ShapeBy med magiska resultat. Otroligt duktiga på det dem gör, och man känner verkligen att man är i trygga händer. Från sekunden man kommer in till utförd behandling är allt verkligen av världsklass. Kan starkt rekommendera ShapeBy.”

  Anitha Clemence, Sverige

  “Jag är otroligt nöjd med resultatet av hårborttagningen jag gjorde, det gick fort (fyra behandlingstillfällen) och var relativt smärtfritt. Personalen var superprofessionell och jag kände mig trygg. Så nu har jag bokat på fler behandlingar. Det är verkligen en enorm skillnad mellan kliniker och här har alla medicinsk bakgrund vilket är kännbart och syns i resultaten.”

  Nindy Kaur, Kanada

  “I have flown from Toronto to Sweden several times to visit ShapeBy and have been extremely satisfied. The entire team at ShapeBy is impressively professional. What I love the most about Dr Neha is how she works with great finesse and creates an aesthetically pleasing look while still keeping the result very natural. I highly recommend ShapeBy to anyone who likes natural and classy results. I for one, will definitely continue using ShapeBy!”

  Andra är även intresserade av

  Boomerang Rynkbehandling-prenumeration

  Nu blir Sveriges populäraste Rynkbehandling-behandlingar...

  Tear Trough

  Man kan lyfta fram och fräscha upp ögonen med filler behandling i Tear trough området.

  10 saker att tänka på innan en läppförstoring

  Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på...

  ShapeBy Face
  Refinement

  Det naturliga valet för ett icke-kirurgiskt ansiktslyft.

  Andra är även intresserade av

  Boomerang Rynkbehandling-prenumeration

  Nu blir Sveriges populäraste Rynkbehandling-behandlingar...

  Tear Trough

  Man kan lyfta fram och fräscha upp ögonen med filler behandling i Tear trough området.

  10 saker att tänka på innan en läppförstoring

  Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på...

  ShapeBy Face
  Refinement

  Det naturliga valet för ett icke-kirurgiskt ansiktslyft.