PRP – Även kallad Vampyrmetoden

PRP (Platelet Rich Plasma) är en välbeprövad behandlingsmetod som har använts inom sjukvården sedan länge, för att påskynda läkningen av inre skador och trauman. Vid behandling med Dermapen och PRP förhöjs effekten av traditionell Dermapen markant, då blodplasman som man använder sig av vid behandlingen är extremt rik på tillväxtfaktorer. Detta ökar produktionen av både kollagen och elastin maximalt, och har dessutom väldigt fina resultat på exempelvis stora porer eller solskadad, ojämnt pigmenterad hud.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen inleds med att en av våra erfarna sjuksköterskor tar ett blodprov, som sedan centrifugeras för att skilja plasman från resten av blodet. Den mycket näringsrika plasman används sedan som serum vid själva behandlingen och arbetas djupare ner i hudens cellager med hjälp av Dermapens mycket effektiva, sterila engångsnålar.

Varför utför vi PRP i kombination med just Dermapen?

På ShapeBy har vi valt att använda oss av Dermapen för nedslussning av PRP, istället för vanliga injektioner. Syftet med detta är att skapa tätare och mer jämnt fördelade kanaler att slussa ner blodplasman genom. Vi kan samtidigt dra nytta av resultaten från traditionell behandling med Dermapen, såsom ökad kollagenstimulans, reducering av ojämn hudton och akneärr samt förbättring av hudstrukturen.

Hur lång tid tar behandlingen?

En PRP-behandling tar mellan 40-60 minuter beroende på behov och önskemål. Behandlingen avslutas alltid med en lugnande mask, för att svalka huden och förhöja effekten av behandlingen ytterligare.

Vad kan man behandla med PRP?

PRP fungerar på alla hudtyper och hudtillstånd, men har mest synbara resultat på följande indikationer:

  • Slapp, solskadad och åldrad hud
  • Djupa ärr och ojämn hudstruktur
  • Hud utan lyster
  • Pigmenteringar och ojämn hudton

Hur länge håller resultatet?

Behandling med PRP bör alltid ske i kur med minst 3 behandlingar. Vid behandlingen reparerar vi huden på djupet och förskjuter åldrandet markant, för att sedan "åldras på nytt" utifrån det nya utgångsläget. För det bästa resultatet och för en långvarig effekt rekommenderas en touch-up behandling ett par gånger om året efter avslutad kur.

Vad bör jag tänka på efter behandlingen?

Efter behandlingen syns oftast en lätt till kraftig rodnad, som ett bevis på att behandlingen har skapat en inflammatorisk process i huden. Mängder av tillväxtfaktorer har frigjorts och bidrar till nybildning av kollagen och elastin.

Rodnaden brukar till större del lägga sig efter några timmar men kan vara upp till ett dygn. Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen (med undantag för nedanstående punkter). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter är torrhet, flagnande och en lätt rodnad. Injektionsbehandlingar bör undvikas på området 2 veckor före och efter utförd behandling. Kraftfulla hudvårdsprodukter/receptbelagda preparat bör användas med försiktighet dagarna efteråt, och om man använder sig av inflammationshämmande läkemedel bör även dessa undvikas sju dagar före och efter PRP-behandlingen.

För att undvika infektion och onödig påfrestning bör du helt avstå från följande det första dygnet:

  • Hård fysisk träning
  • Varma bad, jacuzzi eller bastu
  • Brun utan sol
  • Smink eller kraftfulla hudvårdsprodukter
  • Sol och UV-strålning

Försiktighet med sol är ett måste då huden är betydligt känsligare direkt efter en behandling, och har därför lättare än vanligt att bilda pigmenteringar om huden utsätts för UV-strålning. Grundtanken med Dermapen och PRP är dessutom att stimulera huden och öka dess egna produktion av kollagen och elastin, vilket försämras om man är oförsiktig med sol och UV-strålning. För optimalt resultat efter behandlingen bör man dagligen använda sig av rätt hemmaprodukter och ett fullgott solskydd, oavsett väderlek och årstid.