Vad är en PRP behandling?

PRP – Platelet Rich Plasma, även kallat Vampyrmetoden, är en behandling där kroppens egna plasma används för att föryngra och reparera huden på djupet.

En PRP behandling reparerar huden på djupet och förskjuter kroppens naturliga åldrande markant, men det är också en utmärkt behandling för att behandla acneärr. Det är en naturlig och effektiv icke-kirurgisk metod som använder din kropps egna läkande krafter för att förbättra hudens utseende genom att boosta hudens förmåga att regenerera vävnad och främja läkning.

Vad är en PRP behandling?

PRP – Platelet Rich Plasma, även kallat Vampyrmetoden, är en behandling där kroppens egna plasma används för att föryngra och reparera huden på djupet.

En PRP behandling reparerar huden på djupet och förskjuter kroppens naturliga åldrande markant, men det är också en utmärkt behandling för att behandla acneärr. Det är en naturlig och effektiv icke-kirurgisk metod som använder din kropps egna läkande krafter för att förbättra hudens utseende genom att boosta hudens förmåga att regenerera vävnad och främja läkning.

 

Boka tid hos ShapeBy

Vårt mål är att driva den estetiska branschen framåt; för människans vilja att uttrycka sig genom sitt utseende. Du hittar oss i Stockholm och Göteborg. Välkommen!


 

1. Vanliga behandlingsområden för PRP behandling:

 • Hudföryngring
 • Behandling av acneärr
 • Behandling av hudstruktur och ojämnheter

Att kroppens egna plasma och dess tillväxthormoner används för att påskynda kroppens egen läkning av skador har länge använts inom sjukvården, och trots att ”vampyrmetoden” kan låta lite läskigt är det en helt naturlig behandling som kan utföras på alla olika hudtyper och hudtillstånd. Vanliga behandlingsområden med PRP är åldrad, slapp och solskadad hud, PRP mot håravfall, djupa ärr, ojämn hudstruktur, pigmenteringar och ojämn hudton samt mot hud utan lyster.

Vi på ShapeBy utför PRP behandlingar i kombination med Dermapen, ett verktyg som med 16 sterila engångsnålar skapar mikrokanaler i huden för serumet att slussas ned igenom. Detta gör både att den näringsrika plasman kommer djupare ner i hudens cellager samtidigt som kroppens egen produktion av kollagen och elastin får en extra boost. PRP behandlingen får på så sätt även nyttan från Dermapenbehandlingar så som förbättrad hudstruktur och reducering av ojämna hudtoner och akneärr.


 

2. Om behandling med PRP

 • Stimulerar din kropps läkningsprocess
 • Boostar din hys naturliga förutsättningar
 • Använder din egen plasma som kurmedel
 • PRP – plättberikad plasma. Ordet PRP står för platelet rich plasma och är en metod där kroppens egna plasma används för att öka kroppens kollagenproduktion och blodcirkulation. Den ökade blodtillförseln och nybildandet av kollagen föryngrar huden och ger den både bättre spänst och lyster samt förminskar rynkor och hudens ojämnheter.

PRP behandling en beprövad metod inom sjukvården. De plättrika cellerna från vårt eget blod har länge använts inom sjukvården som en medicinsk behandling. Genom att injicera PRP-cellerna till det skadade området främjas hudens läkning och regenerering av vävnad. Inom sjukvården används PRP behandling för att behandla bland annat ledproblem och muskelskador, samt för att förebygga håravfall och tunnhårighet. Behandlingen har också visat sig effektiv vid artros och idrottsskador, och dess effektiva boost till kroppens egna läkningsprocess fortsätter att hitta nya användningsområden.

Behandling med PRP bör ses som en kur. Vi rekommenderar att en behandling med PRP sker i kur med minst 3 behandlingar. För bästa resultatet och för en långvarig effekt rekommenderar vi en touch-up behandling ett par gånger om året.


 


3. Vanliga frågor om en PRP behandling

Hur lång tid tar en behandling? Räkna med att en PRP-behandling tar mellan 40–60 minuter. Detta beror dock på dina behov och önskemål.

Gör en PRP behandling ont? Ytliga behandlingar med Dermapen är helt smärtfria, men mer djupgående och resultatinriktade behandlingar kan upplevas som ett lättare obehag. Nålarna som används vid injicering är mycket, mycket tunna, men i vissa fall kan bedövningskräm användas och appliceras på huden innan en PRP behandling, detta kan dock påverka slutresultatet.

När ser man resultat av PRP? Resultatet av behandlingen syns efter några veckor, i takt med att huden läker kommer du se hur den föryngras, upp till ett år då den når maximal effekt.

Hur mycket blod krävs för en PRP behandling? Vanligtvis drar vi cirka 24 ml blod för ett behandlingstillfälle. Hur mycket blod som krävs kan dock variera beroende på ytan som ska behandlas. Det är inte möjligt att använda någon annans blod till en behandling med PRP, även om man tillhör samma blodgrupp.

 

4. Så här går en behandling med PRP till

Tidsbokning. Första steget mot en PRP behandling är att du bokar en tid via vårt bokningssystem på våran hemsida.

Några veckor innan behandlingen. Eftersom en behandling med PRP innebär att vi tar ett blodprov är det är viktigt att du undviker blodförtunnande medel så som smärtstillande mediciner (Ipren, Voltaren, Naproxen) en vecka innan din behandling.

Även Omega 3 bör undvikas två veckor innan ditt besök (ämnet är både blodförtunnande och gör att man lättare får blåmärken), och vi rekommenderar att du avstår alkohol helt minst fem dagar innan besöket. Om du tar andra blodförtunnande mediciner som Waran, Eliquis eller Trombyl ber vi dig kontakta oss i förväg, innan du bokar tid för en behandling.

På behandlingsdagen. Se till att dricka rikligt med vatten innan ditt besök då det gör det enklare att ta blodprov från dig. När du först kommer till vår klinik för du börja ditt besök med att fylla i en hälsodeklaration. Efter det följer alltid en konsultation där vi tillsammans går igenom din hud, dina förutsättningar och önskemål. Vi gör en komplett analys av dig och skräddarsyr sedan en personlig behandlingsplan.

Blodprov. En av våra erfarna sjuksköterskor tar sedan ett blodprov på dig. Blodprovet centrifugeras vilket skiljer plasman från resten av blodet, och det är denna näringsrika plasma som sedan används som serum vid din behandling. Efter detta är det dags för själva behandlingen!

Injicering med Dermapen 4. Vi injicerar sen den naturliga och näringsrika plasman med hjälp av Dermapen, ett verktyg som med 16 sterila engångsnålar skapar mikrokanaler i huden. Nålarnas djup och hastighet anpassas efter just din hy, och serumet slussas sedan ner genom mikrokanalerna till hudens djupare cellager.

 

5. Efter behandlingen

Efter behandlingen följer vi upp med dig för att se till att allt känns bra och gått som du tänkt dig. Vi avslutar alltid en PRP behandling med en lugnande mask som både ger din hud svalka och förhöjer effekten av behandlingen. Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen.

Reaktioner och Rodnad. Oftast dyker en lätt till kraftig rodnad upp efter behandlingen – detta är ett synligt tecken på hur kroppen reagerar till den inflammatoriska process som skapats i huden. Huden skapar nu nytt kollagen och elastin! Rodnaden brukar lägga sig efter några timmar. Andra eventuella reaktioner som kan upplevas efter en behandling är torrhet, flagnande hud och en lätt rodnad. Undvik infektion och onödig påfrestning. Ge din hud tid att återhämta sig, därför avråder vi från följande det första dygnet efter en utförd PRP behandling:

 • Hård fysisk träning
 • Varma bad, jacuzzi och bastu
 • Brun utan Sol, smink och kraftfulla hudvårdsprodukter
 • Sol och UV-strålning

Var försiktig med sol och UV-strålning. Det är viktigt att du är försiktig med att utsätta huden för sol och UV-strålning direkt efter en behandling. Huden är mycket känsligare efter en PRP behandling, och att utsätta den för sol och UV-strålning kan försämra hudens produktion av kollagen och elastin. Vi rekommenderar alltid att använda rätt hemmaprodukter och solskydd, men det är extra viktigt efter en behandling med PRP, oavsett årstid och väderlek.

 

6. Viktigt att veta om PRP behandling

För din säkerhet. En behandling med PRP är en naturlig och icke-kirurgisk metod, men det är viktigt att man vänder sig till en professionell och utbildad behandlarare för att få en så säker och effektiv behandling som möjligt. Gravida och ammande. Vi erbjuder inte PRP-behandlingar till gravida eller ammande kvinnor. Biverkningar och allergier. Förutom reaktioner och rodnad finns det egentliga inga biverkningar från en behandling med PRP då det är din kroppsegna plasma som används. Till skillnad från behandlingar som använder ämnen som inte är kroppsegna finns det ingenting i en PRP behandling som ens kropps immunförsvar kan reagera på, och det finns heller ingen risk för att en allergisk reaktion ska uppstå.Kontakta oss

Har du några frågor eller funderingar? Fyll i frågeformuläret nedan så återkopplar vi till dig inom kort.


  Omdömen

  Alexa Mac Donald, Finland

  “The Shapeby staff is really professional and I totally value their work and opinion. They are always really honest and realistic and they treat their clients as individuals. I can fully trust them and I know they wouldn’t do anything that would be unsafe or unnecessary - so I know I’m in good hands for sure!”

  Viktoria Berg, Sverige

  “Det är ren lyx att få komma till ShapeBy. Från första bemötandet i den härliga foajén till efter avslutad behandling. Personalen är fantastisk och otroligt professionell! Jag har alltid känt att jag varit i trygga händer, deras kunskap gör att man alltid känner sig extra fin när man går därifrån. Jag gillar även att de fokuserar på att ta fram ens bästa drag och förfinar istället för att förändra. Världens bästa klinik helt enkelt! Kärlek till er! ❤️”

  Adam Farhoumand, Sverige

  “Sedan flera år tillbaka har jag besökt ShapeBy med magiska resultat. Otroligt duktiga på det dem gör, och man känner verkligen att man är i trygga händer. Från sekunden man kommer in till utförd behandling är allt verkligen av världsklass. Kan starkt rekommendera ShapeBy.”

  Anitha Clemence, Sverige

  “Jag är otroligt nöjd med resultatet av hårborttagningen jag gjorde, det gick fort (fyra behandlingstillfällen) och var relativt smärtfritt. Personalen var superprofessionell och jag kände mig trygg. Så nu har jag bokat på fler behandlingar. Det är verkligen en enorm skillnad mellan kliniker och här har alla medicinsk bakgrund vilket är kännbart och syns i resultaten.”

  Nindy Kaur, Kanada

  “I have flown from Toronto to Sweden several times to visit ShapeBy and have been extremely satisfied. The entire team at ShapeBy is impressively professional. What I love the most about Dr Neha is how she works with great finesse and creates an aesthetically pleasing look while still keeping the result very natural. I highly recommend ShapeBy to anyone who likes natural and classy results. I for one, will definitely continue using ShapeBy!”

  Så här upplevs vi av
  våra patienter.

  Alexa Mac Donald, Finland

  “The Shapeby staff is really professional and I totally value their work and opinion. They are always really honest and realistic and they treat their clients as individuals. I can fully trust them and I know they wouldn’t do anything that would be unsafe or unnecessary - so I know I’m in good hands for sure!”

  Viktoria Berg, Sverige

  “Det är ren lyx att få komma till ShapeBy. Från första bemötandet i den härliga foajén till efter avslutad behandling. Personalen är fantastisk och otroligt professionell! Jag har alltid känt att jag varit i trygga händer, deras kunskap gör att man alltid känner sig extra fin när man går därifrån. Jag gillar även att de fokuserar på att ta fram ens bästa drag och förfinar istället för att förändra. Världens bästa klinik helt enkelt! Kärlek till er! ❤️”

  Adam Farhoumand, Sverige

  “Sedan flera år tillbaka har jag besökt ShapeBy med magiska resultat. Otroligt duktiga på det dem gör, och man känner verkligen att man är i trygga händer. Från sekunden man kommer in till utförd behandling är allt verkligen av världsklass. Kan starkt rekommendera ShapeBy.”

  Anitha Clemence, Sverige

  “Jag är otroligt nöjd med resultatet av hårborttagningen jag gjorde, det gick fort (fyra behandlingstillfällen) och var relativt smärtfritt. Personalen var superprofessionell och jag kände mig trygg. Så nu har jag bokat på fler behandlingar. Det är verkligen en enorm skillnad mellan kliniker och här har alla medicinsk bakgrund vilket är kännbart och syns i resultaten.”

  Nindy Kaur, Kanada

  “I have flown from Toronto to Sweden several times to visit ShapeBy and have been extremely satisfied. The entire team at ShapeBy is impressively professional. What I love the most about Dr Neha is how she works with great finesse and creates an aesthetically pleasing look while still keeping the result very natural. I highly recommend ShapeBy to anyone who likes natural and classy results. I for one, will definitely continue using ShapeBy!”

  Andra är även intresserade av

  Boomerang Rynkbehandling-prenumeration

  Nu blir Sveriges populäraste Rynkbehandling-behandlingar...

  Tear Trough

  Man kan lyfta fram och fräscha upp ögonen med filler behandling i Tear trough området.

  10 saker att tänka på innan en läppförstoring

  Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på...

  ShapeBy Face
  Refinement

  Det naturliga valet för ett icke-kirurgiskt ansiktslyft.

  Andra är även intresserade av

  Boomerang Rynkbehandling-prenumeration

  Nu blir Sveriges populäraste Rynkbehandling-behandlingar...

  Tear Trough

  Man kan lyfta fram och fräscha upp ögonen med filler behandling i Tear trough området.

  10 saker att tänka på innan en läppförstoring

  Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på...

  ShapeBy Face
  Refinement

  Det naturliga valet för ett icke-kirurgiskt ansiktslyft.