Frågor och guider

Vill du lära dig mer om våra behandlingar? Här har vi samlat våra vanligaste
frågor och våra populära guider.


Frågor och guider

Vill du lära dig mer om våra behandlingar? Här har vi samlat våra vanligaste frågor och våra populära guider.

Populära
Filler & injektioner
Avancerad Hudvård
Skönhetsvård

Visa

Populära
Filler & injektioner
Avancerad Hudvård
Skönhetsvård

Populära frågor

1Måste jag boka en konsultation innan min behandling?
Injektionsbehandling: Ja, enligt lag krävs konsultation för fillers och rynkbehandling. Om du har besökt ShapeBy för injektionsbehandling eller konsultation inom 6 månader krävs dock ingen ny konsultation.

Hud och laser: Nej, ingen konsultation krävs. Detta ingår vid behandlingsdagen.
1Hur länge måste jag vänta tills behandling efter konsultation?
Enligt svensk lag måste du vänta i minst 2 dagar innan din behandling. Detta gäller endast injektionsbehandlingar (t ex. fillers och rynkbehandling). Gäller ej medicinsk hudvård och laser.

1Kan man utföra delbetalning hos er?
Ja! Som Boomerang medlem betalar du för dina behandlingar månadsvis istället för en stor klumpsumma. Mer pengar över varje månad! Hur nice?
1Kan svullnad och blåmärken uppstå?
Ansiktet är otroligt kärlrikt och blodförsörjningen god vilket innebär att blåmärken, svullnad och rodnad kan uppstå vid behandlingar i ansiktet. Viss övergående svullnad, rodnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området. Detta försvinner vanligtvis inom en vecka.

För ytterligare information rekommenderar vi att du läser på om din specifika behandling här på vår hemsida under "Behandlingar."

1Vad bör jag tänka på innan min behandling?
Innan din behandling är det bra att undvika blodförtunnande medel för att minska risken för blåmärken. Vi rekommenderar att du undviker:

- Smärtstillande mediciner som Ipren, Voltaren (Diklofenak) och Naproxen en vecka innan din behandling.
- Omega 3 två veckor innan ditt besök
- Alkohol minst 5 dagar innan besöket
- Om du tar blodförtunnande mediciner så som Waran, Trombyl eller Eliquis ber vi dig kontakta oss i förväg samt kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning av dessa mediciner innan behandling.
1Vad bör jag tänka på under behandlingsdagen?
När du anländer behöver du visa upp giltig legitimation. Om du har smink på dig kommer detta att tas bort på plats av din behandlare. Med andra ord gör du lite som du vill men det underlättar om du kommer osminkad.

Vid ankomst anmäler du dig i receptionen, vi bjuder på fika och du får några avtal att fylla i via iPad.

Du möter din behandlare som gör en helhetsanalys av ditt ansikte och området som skall behandlas. Du och din behandlare går tillsammans igenom vilket resultat du önskar att uppnå, vad som kan förväntas samt biverkningar och risker. I samband med din behandling tas alltid före- och efterbilder.

Efter din behandling får du möjlighet att boka en ny tid för en eventuell påfyllning om du inte redan gjort det själv via vår bokningssida.

1Vad bör jag tänka på efter min behandling?
Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter din behandling med vissa restriktioner (se nedan). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter behandlingen är torrhet, rodnad, svullnad och blåmärken.

Eftersom injektionsbehandlingar skapar temporära mikrokanaler och mikroblödningar i huden på behandlingsområdet, är det ytterst viktigt att tänka på hygien och korrekt hudvård efter behandlingen. Efter din behandling bör du tänka på följande:

- Att ej ta på det behandlade området de första 2 timmarna
- Att ej sminka dig de första 4 timmarna. Vid en Skinbooster-behandling bör man undvika smink helt och hållet de första 24 timmarna
- Att ej duscha / bada med varmt vatten samma dag som du behandlats
- Att ej basta den första veckan
- Att ej exponera huden för direkt UV ljus (sol eller solarium) i en vecka
- Att undvika "brun utan sol" de första 2 dagarna
- Att undvika produkter med AHA, BHA eller PHA-syror, retinoider och bensoylperoxid i minst tre dagar efter din behandling
- Att ej utföra ansiktsmassage eller ansiktsbehandlingar inom 24 timmar
- Att ej genomgå en längre flygresa inom 2 dygn
- Att ej sova på mage i 3 dygn, sov helst på rygg
- Att ej utföra massage / akupunktur i 3 dagar (då man ligger på mage)
- Att ej massera, skrubba eller peela ansiktet på 3 dagar
- Att ej genomgå hård fysisk aktivitet / träning / gym på 3 dagar
- Att ej överanstränga ansiktsmuskulaturen i en vecka
1Har ni åldersgräns?
Ja. Vi utför endast behandling på dig som fyllt 18 år. Den som väntar på något gott...

Filler - Vanliga frågor

11. Vad består våra filler av och vad är Hyaluronsyra?
Fillers består av Hyaluronsyra som är ett fuktbindande sockermolekyl som förekommer naturligt i kroppen. Det är hyaluronsyra och kollagen som upprätthåller hudens lager och struktur, samt medverkar till att ge huden volym och fukt. Med åldern minskar den egna Hyaluronsyran och huden blir slappare.
12. Varför ska man välja icke-permanenta fillers istället för permanenta preparat?
Ansiktet åldras och dess strukturer förändras med tiden. Underhudsfett, skelett, muskler och huden genomgår förändringar vilket leder till minskad volym i ansiktet och elasticitet utav huden. Användning av permanent filler innebär större risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter till följd av dessa åldersförändringar i kroppens vävnader. Permanenta medel kan förflytta sig i samband med åldrandet och kan sjunka ned till andra oönskade partier i ansiktet. Resultat som ser bra ut idag utav permanent filler kan därför ge motsatt effekt om 10 år. Permanenta medel är svåra att hantera om man ändrar sig.

Vi på ShapeBy rekommenderar därför att man endast förhåller sig till icke permanenta lösningar så som hyaluronsyrebaserad filler.

13. Kan man gå till jobbet direkt efter behandlingen?
Man kan som regel återgå till jobbet och sina normala rutiner efter en fillerbehandling. Man kan ha lätt ömhet och rodnad efter behandlingen men det lägger sig oftast inom någon dag. En del svullnar efter behandling och svullnaden kan synas i några dagar. Vissa får även blåmärken som man kan sminka över över de närmaste dagarna.
14. När ser man resultat?
Resultat syns omgående och efter ca två till tre dagar har oftast eventuell svullnad försvunnit.

15. Kan man utföra fillerbehandlingar när man är gravid eller ammar?
Nej. Ta hand om nya familjemedlemmen så ses vi när du är redo!
16. Återfår man sin originala form om man inte önskar att fortsätta med behandlingarna?
Ja, fillerbehandlingar är inte permanenta då fillern består av Hyaluronsyra som kroppen bryter ned själv, så småningom återgår kroppen till sin originala form.

17. Kan man utföra fillerbehandlingar om man är sjuk eller har herpes / munsår?
Du får ej ha en infektion eller feber när du utför en behandling. Du får heller inte ha en finne på injektionsområdet eller herpes infektion som pågår i kroppen eller injektionsområdet.
18. Kan man röka efter behandlingen?
Man bör avstå rökning i minst fyra timmar efter behandlingen.

19. Vad är skillnaden mellan alla olika fillermärken?
Det finns flera varumärken på marknaden. Skillnaden mellan preparaten är oftast hur tillverkaren har framställt sin produkt, hur man har länkat molekylerna och hur mycket man har förfinat dem. Det är tillverkarnas metoder som avgör hur fillern fungerar. Det som skiljer är hur mycket vatten de drar till sig, hur fort de bryts ner och hur väl de behåller sin form. Så det är skillnad mellan olika tillverkare och mellan en tillverkares olika produkter. Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med: Stylage, Juvederm och Teosyal. Det finns inget märke av dessa som är bättre eller sämre än den andra. Det märke du blir behandlad med beror på området som skall behandlas samt dina förutsättningar.

Alla fillermärken vi använder oss utav innehåller Hyaluronsyra. Det är det vanligaste ämnet som använts i fillers sedan det kom på 90-talet och är inte permanenta utan bryts successivt ner av kroppen.
110. Kan man blanda eller kombinera olika fillermärken?
Vi kombinerar ofta olika fillers, olika densiteter (tjocklekar), beroende på område som skall behandlas. Man kan kombinera olika filler märken i olika regioner av ansiktet. I teorin kan man även blanda olika Hyaluronsyrebaserade filler i tex. läpparna men bör undvikas om det är för tätt inpå senaste behandlingen. Rådfråga med vår behandlare innan om du genomgått behandling ett annat märke tidigare. Har man en tidigare gammal filler av ett märke i läppen bör man vänta ett antal månader innan man fyller med ett annat.

111. Gör det ont att göra en fillerbehandling?
Smärtan är individuell. För att smärtan ska bli minimal så innehåller våra fillers bedövningsmedel i sprutan. Separat bedövning behövs inte.
112. Hur länge håller filler?
Hur länge filler håller beror på vilket området som behandlas och ens egna ämnesomsättning och livsstil. Varje behandlingsområde i ansiktet har sin egna varaktighet och detta beror på vävnaden under huden samt aktiviteten av behandlingsområdet. Normalt sett varar de flesta behandlingar mellan fyra till tolv månader.

113. Går det att ta bort filler?
Hyaluronsyrebaserade filler går att bryta ned genom att injicera ett motmedel. Fillern bryts ned på 24 timmar och utseendet återställs omedelbart.
114. Vilka biverkningar / komplikationer kan man få efter en behandling med filler?
Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med (Stylage, Juvederm och Teosyal). Dessa betraktas som mycket säkra produkter och förknippas med få och sällan förekommande komplikationer och biverkningar. Den låga komplikationsgraden beror i första hand på att de ämnen som injiceras består av naturlig substans (Hyaluronsyra) och för att injektionsprodukternas effekt är tillfällig. Om något mot förmodan skulle bli fel, går resultatet tillbaka i takt med att produkten bryts ned av kroppen.

Eventuella komplikationer med en fillerbehandling kan innebära:

Infektioner där huden penetrerats
Asymmetri och ojämnheter
Blödning, blånad och/eller svullnad kan uppkomma kort efter behandlingen och kvarstå i upp till en vecka
Huden i det behandlade området kan även bli röd och irriterad, klia samt utveckla utslag och överkänslighet. Även dessa biverkningar är ovanliga och oftast snabbt övergående

115. Kan resultatet bli ojämnt?
Ingen person är 100% symmetrisk och detta påverkar givetvis resultatet av en fillerbehandling. Vi försöker alltid uppnå perfektion och symmetriska resultat men detta är tyvärr inte alltid möjligt.
116. Vad gör jag om jag behöver en korrigering?
Eventuella korrigeringar sker endast vid akuta eller tydligt avvisande besvär och tidigast 2 veckor efter behandlingstillfället. Innan en korrigering bokas in sker en bedömning av våra behandlare med hjälp av bilder som mailas in. Notera att inga korrigeringar sker efter Förstagångsbehandling av läppar. Detta på grund av att det krävs minst 2 behandlingar för slutgiltigt resultat.

117. Kan man få blåmärken?
Ansiktet är otroligt kärlrikt och blodförsörjningen god, varför blåmärken och svullnad lätt kan uppstå vid behandlingar i ansiktet. Viss övergående svullnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området, som normalt försvinner inom en vecka.
118. Hur lång tid efter avslutad amning kan man göra en behandling?
Minst 2 månader.

Filler - Läppförstoring

11. Hur lång tid tar en läppförstoring?
En erfaren behandlare gör en läppförstoring på cirka 2-5 minuter. Med en utförlig konsultation och övriga förberedelser kan du räkna med att ett besök tar cirka 45 minuter.
12. Hur länge varar en läppförstoring?
Läpparna har en snabbare absorptionsförmåga av fillers än andra delar av ansiktet och det krävs oftast en uppbyggnadsfas för att uppnå bästa resultat. Vi lägger alltid upp en individuell uppbyggnadsplan just för dina läppar.

Uppbyggnadsfasen kräver oftast 2-3 behandlingar. Som regel behövs påfyllning en till två månader efter första besöket för att uppnå ett långvarigt och naturligt resultat. Några veckor efter den första behandlingen kan man uppleva att läpparna återgått i princip till utgångsläget, men efter att man uppnått önskat resultat räcker det med underhåll 2 till 3 gånger per år.

13. När ser man resultatet av en läppförstoring?
En läppförstoring ger ett omedelbart resultat. Eventuell svullnad som uppstår kan vara upp till två veckor men försvinner så småningom.
14. Kan man ångra en läppförstoring?
En icke-permanent filler kan man alltid ta bort. Alla fillers som vi använder går att ta bort om man skulle ångra sig. Efter en fillerborttagning bryts fillern ned på 24 timmar och utseendet återställs omedelbart.

15. Hur går en läppförstoring till?
Förberedelser inför behandlingen är viktigt. Innan din behandling är det bra att undvika blodförtunnande medel för att minska risken för blåmärken. Undvik därför följande:

 • Smärtstillande mediciner som Ipren, Voltaren (Diklofenak) och Naproxen en vecka innan din behandling.
 • Omega 3 två veckor innan ditt besök.
 • Alkohol minst fem dagar innan besöket.

Om du tar blodförtunnande mediciner som Waran, Trombyl med flera är det bra att kontakta kliniken i förväg samt att kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning av dessa mediciner innan behandling.

När du kommer till oss träffar du din behandlare som lyssnar på dig och dina behov och ger därefter en ärlig rekommendation om hur många ml som behövs samt vilka områden som bör behandlas för att få ett vackert, symmetriskt och naturligt resultat. Ingreppet tar ca 2-5 minuter och ger ett omedelbart resultat.

Filler - Kindkonturering

11. Hur utförs behandlingen av kinderna?
Filler administreras genom injektion under huden. Djupet på injektionen varierar beroende på person men oftast går man djupare i kinderna. Behandlingen görs antingen med en vass nål eller en trubbig kanyl beroende på hudens struktur. Användandet av en trubbig kanyl kan upplevas behagligare då man ej behöver sticka ett flertal gånger. Detta minskar även risken för blåmärken.
12. Hur lång tid tar en kindkonturering?
Själva ingreppet tar ca 10 minuter. Med konsultation och förberedelser beräknas tiden till totalt ca 45 minuter.

13. Hur stor mängd filler och hur många behandlingar krävs?
Hur många milliliter som behövs varierar från person till person. De flesta patienter behöver mellan 1,0 - 3,0 ml. Oftast räcker en behandling men i vissa fall kan det vara nödvändigt med två behandlingar på äldre patienter. Ibland kan även en kombinationsbehandling som till exempel nasolabiala veck, Tear trough eller käklinjer krävas.
14. När ser man resultatet av en kindkonturering?
Resultatet ser man direkt efter behandlingen men det förekommer också en del svullnad. Det optimala resultatet ser man efter en vecka då svullnaden hunnit lägga sig.

15. Hur länge varar resultatet av en kindkonturering?
Hur länge resultatet varar varierar från person till person och beror på kroppens ämnesomsättning samt livsstil (kost, medicin, fysisk aktivitet, m.m.) Vanligtvis varar resultatet i 6-12 månader men detta är endast en riktlinje och ingen garanti då somliga bryter ned filler fortare / långsammare än andra. Efter 6-12 månader bör man upprepa behandlingen för att säkra resultatet för en längre period.
16. Är det vanligt att kinderna inte är 100% symmetriska?
Ja. Ingen människa har ett helt symmetriskt ansikte. Ansiktet formar sig efter din ämnesomsättning och livsstil. Vi är perfektionister och gör vårt bästa för att få kinderna att bli så naturligt symmetriska som möjligt, men tyvärr går det inte att uppnå 100% symmetri.


Filler - Nasolabiala veck

11. Hur utförs en behandling av nasolabiala vecken?
För att skapa mjukare nasolabiala veck injiceras filler längs vecket med antingen vass nål eller trubbig kanyl beroende på hud strukturen. Trubbig kanyl kan upplevas behagligare då man ej behöver sticka flertal gånger. Detta minskar även risken för blåmärken.
12. Hur lång tid tar en behandling av nasolabiala vecken?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 45 min. Själva ingreppet tar 5-10 min.

13. När ser man resultat av behandling av nasolabiala vecken?
Resultatet ser man direkt efter behandlingen men det förekommer också en viss del svullnad. Det optimala resultatet ser man efter 1 vecka då svullnaden har hunnit lägga sig.
14. Hur många behandlingar behövs för nasolabiala vecken och hur stor mängd filler?
Mellan 1-2 ml krävs för behandling av nasolabiala veck. Oftast räcker en behandling men i vissa fall kan det krävas två behandlingar (vid djupa veck). Ibland kan även en kombinationsbehandling behövas av kinder och nasolabiala veck.

15. Gör det ont att behandla nasolabiala vecken?
Bedövningssalva behövs inte då behandlingen utförs oftast med trubbig kanyl, vilket innebär endast 1-2 stick. Bedövningsmedel finns även i sprutan vilket gör behandlingen nästintill smärtfri.
16. Hur länge varar resultatet av fillers i nasolabiala vecken?
Resultatet varar i ca 6-12 månader, därefter upprepar man behandlingen.


Filler - Tear Trough

11. Hur utförs behandlingen av Tear Trough?
Ett stickhål görs med en vass kanyl på kinden för att skapa en ingångsport för en trubbig kanyl (ovass kanyl). Trubbig kanyl förs därefter in genom hålet och upp mot tear trough området där en mycket tunn filler injiceras. Vi använder oss av Juvederm som utvecklat en specialutformad filler för just Tear Trough behandlingar.
12. Hur många behandlingar behövs och hur stor mängd filler behövs för Tear Trough?
En behandling med upp till 2ml räcker för att uppnå resultat. Ibland kan även en kombinationsbehandling av kinder (soof) behövas som stöd för fyllningen av tear trough. Injektioner för kråksparkar (rynkor vid sidan av ögonen) kan också ge ett kompletterande och piggare resultat.

13. Hur lång tid tar en Tear Trough behandling?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 45 min. Själva ingreppet tar ca 10 min.
14. När ser man resultat av en Tear Trough behandling?
Ett visst resultat ser man direkt efter behandlingen men det förekommer en del rodnad. Slutresultatet ser man efter två veckor.

15. Hur länge varar resultatet av Tear Trough behandling?
Resultatet av en Tear trough behandling varar i ca 6 månader - 18 månader.
16. Får man svullnad och blåmärken efter en Tear Trough behandling?
Rodnad kan förekomma i någon timme efter behandlingen, men blåmärken är ovanliga. Behandlingen är smärtfri och man kan återgå till jobbet direkt efter.


Filler - Haka

11. Hur utförs behandlingen av haka?
Behandlingen utförs med vass nål i hakpartiet. I vissa fall kan även en trubbig kanyl (ovass nål) användas om förutsättningarna tillåter.
12. Hur lång tid tar behandlingen av haka?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 45 min. Själva ingreppet tar ca 10 min.

13. När ser man resultat av en hakbehandling?
Resultatet ser man direkt efter behandlingen men det förekommer också en viss del svullnad. Det optimala resultatet ser man efter ca två veckor då svullnaden har hunnit lägga sig.
14. Hur många behandlingar behövs för haka och hur stor mängd filler?
Oftast räcker en behandling men i vissa fall kan det krävas två behandlingar. Ibland kan även en kombinationsbehandling behövas av käklinjer.

15. Hur länge varar resultatet?
Resultatet varar i ca 6-12 månader, därefter upprepar man behandlingen för att resultatet ska hålla ytterligare i några år.
16. Gör det ont att behandla hakan? Kan man få bedövning?
Bedövningssalva behövs inte då behandlingen utförs oftast med trubbig kanyl, vilket innebär endast 1-2 stick. Bedövningsmedel finns även i sprutan vilket gör behandlingen nästintill smärtfri.


Filler - Face Refinement

11. Vad är en Face Refinement?
ShapeBy var först i Europa med att introducera konceptet Face Refinement. Med en Face Refinement behandlas hela ansiktet av våra mest erfarna injektionsbehandlare. För att utföra en Face Refinement krävs att minst 6 ml filler används.
12. När ser man resultat av en Face Refinement?
Resultatet ser man direkt, men det förekommer också en viss del svullnad. Det optimala resultatet ser man efter ca två veckor då svullnaden hunnit lägga sig.

1 3. Hur lång tid tar en Face Refinement behandling?
Hela behandlingen tar ca 90 minuter.
14. Vad ingår i Face Refinement behandlingen?
I en Face Refinement behandling jobbar vi på hela ansiktet. Tillsammans med behandlaren, utifrån patientens behov, önskemål samt budget planeras antalet ml. Det går bra att fördela fillern på samtliga områden i ansiktet, från läppar till kinder, beroende på vad din behandlare rekommenderar.

1 5. Hur många behandlingar behövs för Face Refinement och hur stor mängd filler?
Hur stor mängd filler som behövs varierar från person till person. De flesta patienter behöver mellan 8,0 - 14,0 ml. Oftast räcker det med ett behandlingstillfälle men i vissa fall kan det vara nödvändigt att dela upp behandlingen i två eller fler omgångar.

Filler - Käklinjer

11. Hur utförs behandlingen av käklinjer?
Filler administreras genom injektion under huden. Behandlingen går antingen till med vass nål eller trubbig kanyl beroende på utgångsläget. Trubbig kanyl kan upplevas behagligare då man ej behöver sticka flertal gånger. Detta minskar även risken för blåmärken.
12. Hur lång tid tar behandlingen av käklinjer?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 45 min. Själva ingreppet tar ca 15 min.

13. När ser man resultat av käklinjer?
Resultatet ser man direkt efter behandlingen men det förekommer också en viss del svullnad. Det optimala resultatet ser man efter 1-2 veckor då svullnaden har hunnit lägga sig.
14. Hur många behandlingar behövs för käklinjer och hur stor mängd filler?
Vid käkskulpetring krävs ofta en större mängd (3-8 ml) mer molekylärt uppbyggande fillertyp. Oftast räcker en behandling men i vissa fall kan det krävas två behandlingar. Ibland kan även en kombinationsbehandling behövas av kinder och haka för att framhäva resterande ansiktskonturer mer och skapa ett harmoniskt intryck.

15. Hur länge varar resultatet av fillers i käklinjer?
Resultatet varar i ca 1-2 år. Man kan behöva komma 1 gång per år för en “touch-up” med mindre mängd för att bibehålla resultatet.
16. Gör det ont att behandla käklinjer? Kan man få bedövning?
Bedövningssalva behövs inte då behandlingen utförs oftast med trubbig kanyl, vilket innebär endast 1-2 stick. Bedövningsmedel finns även i sprutan vilket gör behandlingen nästintill smärtfri.


Filler - Näskorrigering

11. Hur går en näskorrigering till?
Filler administreras genom injektion under huden och ovanför näsbenet. Behandlingen går antingen till med vass nål eller trubbig kanyl beroende på individuell förutsättning. Trubbig kanyl kan upplevas behagligare då man ej behöver sticka flera gånger. Detta minskar även risken för blåmärken och är en säkrare behandlingsmetod av näsan som är kärlrik.
12. När ser man resultat av en näskorrigering och hur länge varar det?
Resultatet ser man direkt efter behandlingen men det förekommer också en viss svullnad. Det optimala resultatet ser man efter 2 veckor då svullnaden hunnit lägga sig. Resultatet av en fillerbehandling samt varaktighet varierar från person till person då utgångsläge, anatomi, livsstil och ämnesomsättning är bidragande faktorer. Vanligtvis håller en fillerbehandling i 6-12 månader men detta är ingen garanti och perioden kan vara kortare/längre. En påfyllning behövs vanligtvis 1-2 gånger per år för att bibehålla önskat resultat.

13. Gör en näskorrigering ont? Behöver man bedövning?
Bedövningsmedel finns i sprutan vilket gör att behandlingen inte är så smärtsam.
14. Hur lång tid tar en näskorrigering?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 45 min. Själva ingreppet tar ca 10 min.

Filler - Profhilo

11. Vad kan vi behandla med Profhilo?
Profhilo är en anti-aging behandling för hud som förlorat elasticiteten och fastheten i samband med åldrande. Profhilo kan användas på områden som normalt är svårbehandlade som t.ex. tex hals, dekolletage, armar och händer. Det går även att punktbehandla områden i ansiktet men vanligtvis behandlas hela ansiktet.
1 2. Hur lång tid tar Profhilo behandlingen?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 30 min. Själva ingreppet tar ca 10 min.

13. Hur många behandlingar rekommenderas för Profhilo?
Enligt klinisk data krävs två behandlingar med ca 4 veckors mellanrum för att behandlingen ska ha effekt.
14. När kan jag se resultatet av Profhilo?
Det kan ta upp till 8 veckor efter andra behandlingen innan behandlingen når full effekt. Med andra ord kan det ta upp till 12 veckor efter första behandlingen innan man når full effekt.

15. Hur länge varar resultatet av Profhilo?
Det varierar hur länge resultatet håller, men en ny behandling kan behöva göras 1-2 gånger per år för att bibehålla ett gott resultat.
16. Vad bör jag tänka på efter Profhilo-behandlingen?
Liksom vid våra andra behandlingar där det sker en skada på huden bör man efter behandlingen tänka på:

Att inte röra eller använda preparat på området som inte är sterilt på 4 timmar
Att inte utföra hård fysisk aktivitet / träning / gym på 24 timmar
Att inte använda produkter med AHA, BHA, PHA-syror, retinoider eller bensoylperoxid på 3 dagar
Att inte exponeras i direkt UV strålning (sol eller solarium) på 1 vecka samt att vara noggrann med att använda SPF på behandlingsområdet
Att vänta minst 4 veckor efter en Microneedling behandling (Dermapen) görs.

17. Varför är Profhilo för händer dyrare?
För bästa resultat använder vi 2,0 ml Profhilo per handrygg, vilket innebär att vi totalt använder 4,0 ml Profhilo vid behandling av händer. Det är den dubbla mängden jämfört med exempelvis Profhilo Ansikte där 2,0 ml Profhilo används. Många kliniker behandlar händerna med endast 2,0 ml och därför kan deras pris verka billigare, så var noga med att fråga hur mycket material som används vid eventuella jämförelser.


Filler - Tinningar

11. Hur utförs behandling av tinningar?
Filler administreras genom injektion med trubbig kanyl under huden för att återställa volymförlusten. Behandling med trubbig kanyl minskar även risken för blåmärken och är en säkrare behandlingsmetod av tinningregionen som är kärl och nervrik.
1 2. Hur lång tid tar det att behandla tinningarna?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 45 min. Själva ingreppet tar ca 15 min.

1 3. Hur många behandlingar rekommenderas för tinningar?
Oftast räcker en behandling.
14. När ser man resultatet av en behandling av tinningar?
Resultatet ser man direkt efter behandlingen men det förekommer också en viss del svullnad. Det optimala resultatet ser man efter ca 1 vecka då svullnaden har hunnit lägga sig.

15. Hur länge varar resultatet av tinningar?
Resultatet varar i ca 1.5 - 3 år. Man kan behöva upprepa behandlingen efter 1 år för att säkra resultatet i flera år.
16. Gör det ont att behandla tinningar? Kan man få bedövning?
Bedövningsmedel finns i sprutan för att göra behandlingen behagligare. En viss smärta kan förekomma initialt tills bedövningsmedlet har hunnit verka.


Filler - Skinbooster

11. Vad är en Skinbooster-behandling?
Skinbooster med Juvederm Volite är en unik injektionsbehandling som återfuktar huden på djupet och förbättrar hudens elasticitet och ger lyster. Denna behandling är en hudföryngring till skillnad från andra fillers som är för volymbehandling. Medlet innehåller en tunn specialutformad Hyaluronsyrebaserad filler som injiceras ned i läderhuden, där den sedan stimulerar huden att bilda mer kollagen och elastin samt binda vatten. Med Skinbooster förses huden med massa fukt och ger därmed en helt ny lyster, elasticitet och spänst.
12. Hur utförs Skinbooster-behandlingen?
Medlet administreras genom ett flertal små injektioner ned i huden.

13. Hur lång tid tar en Skinbooster?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 30 min. Själva ingreppet tar ca 10 min.
14. När ser man resultatet av en Skinbooster-behandling?
Resultatet ser man 3-7 dagar efter behandlingen då rodnad har hunnit lägga sig.

15. Hur många behandlingar rekommenderas för Skinbooster?
2-3 gånger per år beroende på hudtyp och torrhetstecken.
16. Hur länge varar resultatet av Skinbooster?
Resultatet varar i ca 3-6 månader. Man kan behöva upprepa behandlingen i samband med säsongsändring (tex vår och höst) för att kontinuerligt fukta och förbättra huden.

17. Kan man få blåmärken av Skinbooster-behandling?
Rodnad och prickar efter nålstick förekommer alltid. En viss svullnad kan även förekomma som i upp till 1 dygn. Blåmärken kan uppstå men detta är individuellt.

Filler - Mungipor & linjer

11. Hur går behandlingen av marionette linjer/sura mungipor till?
Hur vi väljer att behandla marionett linjer beror på hur de uppstått och hur de ser ut. Är problemet lokalt i mungiporna så behandlas endast det området. I vissa fall sträcker sig linjerna från de nasolabiala vecken (näsvingarna) och nedåt. I sådana fall väljer vi att utföra en kombinationsbehandling med att både fylla nasolabiala veck och marionett linjerna. Oftast förlorar vi även volym kring käklinjen och huden kan se slapp ut i samband med att mungiporna pekar nedåt. I dessa fall behöver vi även fylla främre käklinje eller hela käklinjen beroende på ansiktsform och individuella förutsättningar.
12. Hur lång tid tar behandlingen av marionette linjer/sura mungipor?
Med förberedelser och ifyllnad av hälsodeklaration beräknas behandlingen ta 30 min. Själva ingreppet tar ca 10 min.

13. Hur många ml behövs vid en behandling av marionette linjer/sura mungipor?
Mellan 1-2 ml krävs för behandling av marionette linjer. Oftast räcker en behandling men i vissa fall kan det krävas två behandlingar (vid djupa veck). Ibland kan även en kombinationsbehandling behövas av käklinjer och nasolabiala veck.
1 4. Hur länge varar resultatet av marionette linjer/sura mungipor?
Resultatet kan hålla i upp till 6-12 månader beroende på utgångsläge, förutsättningar och biologiska egenskaper.

15. Gör det ont att behandla marionette linjer/sura mungipor?
Behandlingen är nästintill smärtfri. Vanligtvis behövs det bara ett par få stick under behandlingen då den oftast utförs med hjälp av trubbig kanyl. Det finns även bedövningsmedel i sprutan.

Filler - Föryngring av händer

11. Vad innebär en föryngrig av händer?
Med hjälp av filler kan vi fylla handryggarna med fukt och volym. Detta gör att knotigheter i händerna som ökar med åldern reduceras. Händerna ser mer spänstiga ut och mindre torra. Även synliga ådror kan upplevas mindre tydliga. Behandlingen reducerar inte pigmentförändringar. Därför kan det alltid vara bra att låta sina händer behandlas av en hudterapeut. Med rätt typer av hudbehandlingar som Dermapen, laser och kemiska peelingar ökar kollagenproduktionen i huden som minimerar mörka fläckar.
12. Hur länge varar resultatet av föryngring av händer?
Resultatet varierar alltid från person till person. Detta beroende på genetiska förhållanden, utgångsläge samt ämnesomsättning.
Resultatet varierar mellan 6-12 månader.

13. Gör det ont att behandla händerna?
Behandlingen gör inte särskilt ont. Det ingår bedövning i fillern vi använder. Detta gör att behandlingen är nästintill smärtfri.

Filler - Fillerborttagning

11. Hur går fillerborttagning till?
Fillerborttagning utförs genom att injicera ett fillernedbrytande medel med vass nål på det önskade området. Eftersom en fillerborttagning lätt sprider sig kan man aldrig punktbehandla mindre områden. Ska vi exempelvis tömma ett par läppar så görs det på hela området och inte på enstaka klumpar.
12. Hur lång tid tar en fillerborttagning?
Själva behandlingen är 30 minuter lång. Det ingår alltid en grundlig konsultation samt ansiktsanalys tillsammans med våra medicinska experter innan ett ingrepp. Själva injiceringen tar ca 5-10 minuter. Då vi på ShapeBy alltid prioriterar medicinsk säkerhet ber vi alltid våra patienter stanna kvar 30 minuter på observation efter behandlingen för att utesluta allergisk reaktion på medlet.

13. Är en fillerborttagning smärtsam?
När den befintliga fillern bryts ned och förbränningen ökar kan det göra ont. Hur ont det upplevs varierar från person till person. Även kvalitén samt mängden på fillern har en avgörande faktor. För att minimerar smärtan vid nålsticken kan lokalbedövning appliceras.
14. När kan jag fylla på med ny filler efter en fillerborttagning?
Slutresultatet av en fillerborttagning behandling kan ta mellan 7-10 dagar. Därför väntar vi alltid upp till 14 dagar innan vi utför en ny fillerbehandling på området som behandlats.

I de fall där väldigt stor mängd filler har tagits bort kan vi rekommendera även längre återhämtningstider innan filler bör injiceras på nytt. Detta för att säkerställa att vävnaden i det behandlade området fått tillräckligt med tid för återhämtning innan en ny påfyllning av filler sker.

15. Finns det några risker med fillerborttagning?
Vissa patienter kan få en allergisk reaktion av fillerborttagning vilket kan leda till svullnad och inflammation. Därför ser vi alltid till att patienten stannar i minst 30 minuter för observation efter en fillerborttagning. Skulle en allergisk reaktion uppstå har ShapeBy medicinsk personal samt preparat på plats för att behandla patienten.

Varje gång man injicerar fillerborttagning i ett område ökar risken för ärrvävnad och fickor under huden. Detta kan leda till att resultaten efter en ny fillerbehandling kanske inte alltid blir exakt som man tänkt sig. Därför ska man aldrig laborera för fillerborttagning då komplikationer kan uppstå.

Rynkbehandling - Vanliga frågor

11. Vad är en rynkbehandling och hur används det?
Med hjälp av ett muskelavslappnande medel kan man minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Vanliga behandlingsområden är rynkorna i pannan, arga rynkan och kråksparkar kring ögonen. Man kan även utföra rynkbehandling i medicinskt syfte, så som vid behandling av migrän, spänningshuvudvärk, tandgnissling och svettbehandling.
12. Hur fungerar en rynkbehandling?
Muskelavslappnande medlet blockerar signalen mellan nerv och muskel eller svettkörtel. Den försvagar muskelfunktionen vilket leder till att muskeln slappnar av. Medlet varar i kroppen i 48 timmar men effekten varar i flera månader. Efter 3-4 månader avtar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget.

13. När ser man resultat av en rynkbehandling?
Resultatet kommer smygandes efter några dagar, man ser därför inget resultat direkt efter behandlingen. Fullt resultat uppnås efter 10-14 dagar.
14. Är rynkbehandling farligt?
Det talas ibland om rynkbehandling som ett nervgift eller på annat sätt farligt preparat med stora risker. Detta är dock inte sant så länge rynkbehandlingen utförs i lämpliga doser och hanteras av vårdpersonal med kunskap och bred erfarenhet.

15. Hur länge varar effekten av rynkbehandling?
Effekten på rynkor varar i ca 3-4 månader. Vi rekommenderar en påfyllning varje kvartal.
16. Kan jag gå till jobbet efter en rynkbehandling?
Man kan återgå till jobbet efter en rynkbehandling. Ofta syns det inte att man gjort någon behandling. Man kan få små röda prickar på huden från nålsticken som oftast går över på några minuter.

17. Kan man förstora läpparna med muskelavslappnande medel?
För läppförstoring rekommenderas i första hand filler. Med rynkbehandling kan man däremot lyfta överläpp konturen och skapa en ökad volym till överläppen. Rynkbehandling kan användas för gummy smile behandling kring munnen samt för att behandla rynkor kring munnen.
18. Gör rynkbehandlingen ont?
En rynkbehandling är vanligtvis inte särskilt smärtsam eftersom den sker med en mycket tunn nål och går fort.

19. Kan man bli förlamad om något går fel?
Nej. Däremot kan rynkbehandling utföras på patienter med ansiktsförlamning orsakad av t ex. stroke för att få mer symmetri i ansiktet.
110. Kan huden bli slapp om man utfört rynkbehandling länge?
Nej, tvärtom. Muskelavslappnande medlet minskar bildning av rynkor. Rynkbehandlingar som utförs under en längre tid leder i längden till slätare hud. Rynkbehandling är därför utmärkt i förebyggande syfte mot rynkor.

1 11. Vilka biverkningar finns det med rynkbehandling?
Biverkningar eller eventuella komplikationer till följd av en rynkbehandling är mycket ovanliga. Den vanligaste biverkningen är att svullnad uppkommer vid injektionsområdet. Vissa patienter uppleva en tillfällig huvudvärk efter ingreppet.

I vissa väldigt ovanliga fall kan ämnet sprida sig och bedöva andra muskler än de som avsågs med behandlingen. Detta kan leda till hängande ögonlock eller asymmetri i dina ansiktsdrag. Därför bör du undvika träning, ansiktsmassage / peeling, eller sova på mage 3-4 dygn efter din behandling.
112. Kan man utföra rynkbehandling när man är gravid eller ammar?
Nej. Rynkbehandling ska inte utföras under graviditet eller under amning.

113. Vilka ska inte utföra en rynkbehandling?
Man ska inte utföras en rynkbehandling om man tidigare har visat sig överkänslig mot muskelavslappnande medel. Lider man av muskelsjukdomar, använder antibiotika eller andra läkemedel som påverkar nervsignaler i muskler ska man undvika rynkbehandling. Rynkbehandling skall inte utföras under graviditet och bör heller inte användas under amning. Om du har en infektion vid det planerade injektionsstället skall behandlingen avvaktas tills denna läkt ut.
114. Tappar man all mimik vid rynkbehandling?
Rynkbehandling blockerar signalen mellan nerv och muskeln man behandlar. Man kan under effekten av rynkbehandling känna sig stel och tappa en del mimik, men detta är individuellt och beroende på vilka doser som används. Våra behandlare anpassar dosen efter dig och dina behov. Vi försöker använda oss utav mindre doser för att endast försvaga muskeln precis så mycket som behövs för att släta ut rynkorna men ändå behålla mimiken i ansiktet.

115. Kan jag träna efter en rynkbehandling?
Eftersom att det tar några dygn för rynkbehandlingen att ge effekt bör man undvika träning i 3-4 dagar.

Rynkbehandling - Specifika områden

11. Hur utförs behandlingen av arga rynkan?
Behandlingen utförs med en liten och tunn nål för att injicera måttliga mängder i glabella muskeln.
12. Hur går en behandling av gummy smile till?
Behandlingen utförs med små doser av muskelavslappnande medel som injiceras mellan överläppen och näsan. Själva ingreppet tar ca 1 min. Behandlingen är relativt smärtfri då en liten, tunn nål används och ingen bedövning behövs. Det blir heller inga blåmärken eller svullnader.

13. Hur utförs ett ögonbrynslyft?
Ögonbrynslyft behandlas med rynkbehandling, detta får muskeln som drar ner brynen att slappna av och därmed gör att ögonbrynen lyfter sig. Ett ögonbrynslyft kombineras med behandling av glabella (arga rynkan) för ett mer balanserat resultat.
14. Vad innebär behandling av näsrynkor?
Längst med sidorna av näsan har vi en muskel som heter M. Nasalis. Denna muskel kan dra ihop sig när vi skrattar, pratar eller ler och bildar då små linjer på näsan. I början är dessa linjer endast mimiska men desto äldre vi blir så blir omvandlas linjerna till rynkor och blir mer permanenta. För att motverka att dessa rynkor blir permanenta kan vi injicera en liten dos vid sidorna av näsan för att denna muskel ska slappna av.

15. Hur behandlar man apelsinhaka / mentalis?
Med hjälp av rynkbehandling får man muskeln i hakan att slappna av. Detta gör att hakan håller sig på plats samt att huden blir slät på området.
16. Hur utförs behandlingen av kråksparkar?
Behandlingen utförs med en liten och tunn nål för att injicera måttliga mängder på ögats ringmuskel (m. orbicularis oculi).

17. Hur utförs behandling mot migrän?
Först utförs en undersökning av våra läkare för att konstatera vilka muskler som påverkar spänningen i området. Behandlingen utförs sedan med en liten och tunn nål för att injicera måttliga mängder i musklerna. Självklart värnar vi på ShapeBy även om det estetiska och kommer även reducera oönskade rynkor i området under behandlingen, om patienten så önskar.
18. Hur behandlas masseter / käkmuskler?
Med hjälp av rynkbehandling kan man få käkmusklerna att slappna av och avsmalna vilket i sin tur gör att spänningar och tandgnissel minskar.

Skönhetsvård - Lash & Browlift

11. Hur länge håller ett lashlift och browlift resultat?
Resultatet av en lashlift och browlift behandling varierar från person till person, men vanligtvis håller det i ungefär 6 till 8 veckor. Efter denna tid börjar dina naturliga ögonfransar och ögonbryn att växa ut.
12. Är behandlingen permanent?
Nej, dina nya ögonfransar som växer ut påverkas inte.

13. Vad ska jag tänka på efter behandlingen?
Undvika att gnugga ögonen, använd inte oljebaserade produkter på behandlat område under 24h undvik vattenkontakt de första 24 timmarna för att behålla en bra hållbarheten av resultatet.
14. Vad händer om jag inte kan komma på min nästa tid inom 8 veckor?
Det är ingen fara om du behöver skjuta på din behandling ytterligare några veckor. Det viktigaste är att du inte utför behandlingen tidigare än 6-8 veckor.

15. Kan man behandla alla typer av fransar och bryn?
Jajamen! Vi anpassar verkningstiden av lashliftet och browliftet för att behandlingen ska bli så skonsam som möjligt.
16. Gör behandlingen ont?
Nej, tvärtom så är det avslappnande och är en bra stund för avkoppling och trevliga samtal med våra underbara hudterapeuter. Passa på att rådfråga om hudvård när du har ett proffs så nära till hands!

Avancerad hudvård - Vanliga frågor

11. Vad bör jag tänka på innan min behandling?
Innan din behandling är det bra att undvika blodförtunnande medel för att minska risken för blåmärken. Vi rekommenderar att du undviker:

Smärtstillande mediciner som Ipren, Voltaren (Diklofenak) och Naproxen en vecka innan din behandling.
Omega 3 två veckor innan ditt besök
Alkohol minst fem dagar innan besöket
Om du tar blodförtunnande mediciner så som Waran, Trombyl eller Eliquis ber vi dig kontakta oss i förväg samt kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning av dessa mediciner innan behandling.
12. Vad bör jag tänka på under behandlingsdagen?
När du anländer behöver du visa upp giltig legitimation. Om du har smink på dig kommer detta att tas bort på plats av din behandlare. Med andra ord gör du lite som du vill men det underlättar om du kommer osminkad.

Vid ankomst anmäler du dig i receptionen där du även får några papper att fylla i.

Du möter din behandlare som gör en helhetsanalys av ditt ansikte och området som skall behandlas. Du och din behandlare går tillsammans igenom vilket resultat du önskar att uppnå, vad som kan förväntas samt biverkningar och risker. I samband med din behandling tas alltid före- och efterbilder.

Efter din behandling får du möjlighet att boka en ny tid för en eventuell påfyllning om du inte redan gjort det själv via vår bokningssida.

13. Kan svullnad och blåmärken uppstå?
Ansiktet är otroligt kärlrikt och blodförsörjningen god vilket innebär att blåmärken, svullnad och rodnad kan uppstå vid behandlingar i ansiktet. Viss övergående svullnad, rodnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området. Detta försvinner vanligtvis inom en vecka.

För ytterligare information rekommenderar vi att du läser på om din specifika behandling här på vår hemsida under "Våra behandlingar."
14. Vad bör jag tänka på efter min behandling?
Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter din behandling med vissa restriktioner (se nedan). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter behandlingen är torrhet, rodnad, svullnad och blåmärken.

Eftersom injektionsbehandlingar skapar temporära mikrokanaler och mikroblödningar i huden på behandlingsområdet, är det ytterst viktigt att tänka på hygien och korrekt hudvård efter behandlingen. Efter din behandling bör du tänka på följande:

Att ej ta på det behandlade området de första två timmarna
Att ej sminka dig de första fyra timmarna. Vid en Skinbooster-behandling bör man undvika smink helt och hållet de första 24 timmarna
Att ej duscha/bada med varmt vatten samma dag som du behandlats
Att ej basta den första veckan
Att ej exponera huden för direkt UV ljus (sol eller solarium) i en vecka
Att undvika "brun utan sol" de första två dygnen
Att undvika produkter med AHA, BHA eller PHA-syror, retinoider och bensoylperoxid i minst tre dagar efter din behandling
Att ej utföra ansiktsmassage eller ansiktsbehandlingar inom 24 timmar
Att genomgå en längre flygresa inom två dygn
Att ej sova på mage i tre dygn, sov helst på rygg
Att ej utföra massage / akupunktur i tre dygn (då man ligger på mage)
Att ej massera, skrubba eller peela ansiktet på tre dygn
Att ej genomgå hård fysisk aktivitet / träning / gym inom tre dagar
Att ej överanstränga ansiktsmuskulaturen i en vecka

15. Kan man utföra delbetalningar hos er?
Nej, tyvärr. Alla betalningar sker direkt efter behandlingen via kort eller Swish. Vi erbjuder i dagsläge inga delbetalningsalternativ. Notera även att vi är en kontantfri klinik.
16. Ingår en konsultation under behandlingsdagen?
Ja, en konsultation ingår under behandlingsdagen. Då gör vi en full ansiktsanalys på dig, ger dig en skräddarsydd rekommendation samt går igenom vad du kan förvänta dig av behandlingen. Du behöver alltså inte boka in en separat konsultation.

Avancerad hudvård - Dermapen 4

11. Vad är Dermapen?
Dermapen är en effektiv behandling där man med hjälp av 16 sterila engångsnålar skapar mikrokanaler i huden. Med hjälp av dessa slussas våra skräddarsydda serum, bestående av kraftfulla och fuktbindande ingredienser, ner i djupare cellager. Dessutom stimuleras även hudens naturliga produktion av kollagen och elastin genom processen, vilket bidrar till en långsiktig spänstökning och förbättring av strukturen.
12. Hur går en behandling med Dermapen 4 till?
En Dermapenbehandling går ut på att man med hjälp av 16 st sterila engångsnålar skapar en kontrollerad skada i huden för att tvinga huden till nybildning och reparation. Endast sterila instrument används vid behandlingen. Djup och hastighet anpassas efter varje patients behov och önskemål.

13. Vad kan man behandla med Dermapen 4?
Dermapen fungerar väldigt bra på de allra flesta hudtyper och hudtillstånd tack vare att man anpassar nålarnas djup och hastighet efter varje enskild patient. Vanliga behandlingsområden är akneärr, solskador och hudföryngring som alla brukar svara mycket bra på behandlingen. Vilken behandlingsintervall och antal behandlingar som passar just dig hjälper vi dig att komma fram till när du besöker oss.

Mikrokanalerna som skapas i huden gör det möjligt att slussa ned skräddarsydda serum på djupet. Detta stimulerar kollagenproduktionen i huden.
14. När ser man resultat efter Dermapenbehandlingen?
Redan någon vecka efter behandlingen upplever man vanligtvis en mer återfuktad hud och ökad lyster. Själva kollagenstimulansen och spänstökningen tar betydligt längre tid än så och fortsätter, vid rätt hemmaprodukter, att förbättras i upp till 12 månader efter utförd behandling.

15. Hur snart efter filler- eller Neurotoxinerbehandling kan jag utföra en Dermapenbehandling?
Vi rekommenderar att man väntar minst 2 veckor före och efter. Detta är för att ge varje enskild behandlingstid för läkning vilket i sin tur leder till de bästa resultaten.
16. Vad bör jag tänka på efter Dermapenbehandlingen?
Efter behandlingen syns oftast en lätt till kraftig rodnad, som ett bevis på att behandlingen har skapat en inflammatorisk process i huden. Mängder av tillväxtfaktorer har frigjorts och bidrar till nybildning av kollagen och elastin. Rodnaden brukar till större del lägga sig efter några timmar men kan vara upp till ett dygn. Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen (med undantag för nedanstående punkter). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter är torrhet, flagnande och en lätt rodnad. Injektionsbehandlingar bör undvikas på området 2 veckor före och efter utförd behandling. Kraftfulla hudvårdsprodukter/receptbelagda preparat bör användas med försiktighet dagarna efteråt.

För att undvika infektion bör du helt avstå från följande det första dygnet:

 • Hård fysisk träning
 • Varma bad, jacuzzi eller bastu
 • Brun utan sol
 • Smink eller kraftfulla hudvårdsprodukter
 • Sol och UV-strålning
Försiktighet med sol är ett måste då huden är betydligt känsligare direkt efter en behandling och har därför lättare att bilda pigmenteringar om huden utsätts för UV-strålning. Grundtanken med Dermapen är dessutom att stimulera huden och öka dess egna produktion av kollagen och elastin, något som blir försämrat om man är oförsiktig med sol och UV-strålning. För optimalt resultat efter behandlingen bör man alltså dagligen använda sig av ett fullgott solskydd, oavsett väderlek och årstid.

17. Vad skiljer Dermapen 4 från övrig microneedling på marknaden?
Till skillnad från traditionell microneedling orsakar Dermapen 4 mindre trauma i huden och åstadkommer minimal epidermal skada. Dermapen 4 är det mest avancerade verktyget för microneedeling på marknaden tack vare sina 1920 mikrokanaler per sekund. Behandlingarna är både effektiva, säkra och mycket resultatinriktade.

Sterila engångsnålar minimerar risken för infektion, och tack vare de justerbara funktionerna anpassas både hastighet och nåldjup efter patientens specifika behov.
18. Är Dermapen 4 behandlingen smärtsam?
Ytliga behandlingar med Dermapen är helt smärtfria. Vill man arbeta mer djupgående och resultatinriktat kan behandlingen ibland upplevas som ett lättare obehag. Bedövningskräm kan i somliga fall appliceras innan behandlingen, men detta kan påverka slutresultatet.

19. Vad händer efter en behandling med Dermapen?
Efter behandlingen syns oftast en lätt till kraftig rodnad, som ett bevis på att behandlingen har skapat en inflammatorisk process i huden. Mängder av tillväxtfaktorer har frigjorts och bidrar till nybildning av kollagen och elastin. Rodnaden brukar till större del lägga sig efter några timmar men kan vara upp till ett dygn.
110. Vilka ska inte utföra en Dermapenbehandling?
Man bör inte utföra en Dermapenbehandling under graviditet eller amning. Om du har en pågående infektion i kroppen eller aktiv akne på behandlingsområdet bör du avvakta med behandling tills dessa har läkt.

111. Hur många Dermapenbehandlingar rekommenderas?
Antal behandlingar varierar från person till person då eftervård och genetik påverkar resultat. I vanliga fall krävs följande:

 • Hudföryngring/uppfräschning: 4-6 behandlingar med 6-8 veckors mellanrum
 • Akneärr/stora porer: 6-10 behandlingar med 6-8 veckors mellanrum

Avancerad hudvård - TCA Peeling

11. Hur går en behandling med TCA Peeling till?
Innan behandlingen utförs genomgår man en grundlig konsultation av våra behandlare. Syran appliceras sedan i flera lager med ca 5 minuters mellanrum tills önskad reaktion i huden uppstått. Oftast behandlas TCA syrebehandlingar i kur på ca 3 behandlingar.
1 2. Vad kan behandlas med en TCA Peeling?
TCA behandlingar är inte en behandling för alla personer. Dem indikationerna som krävs för att utföra behandlingen är en tjockare hud med mycket pigmentförändringar. Även grov, åldrande och storporig hud är vanligt att man behandlar med TCA syra. Efter en TCA behandling kan man förvänta sig en jämnare och smidigare hud med mer lyster.

13. Hur lång tid tar en TCA behandling?
Behandlingen är 60 minuter lång. Under denna tid är själva syran på huden mellan 5-20 minuter beroende på hudens känslighet och reaktion.
14. Hur lång är återhämtningen efter en TCA behandling?
Under en TCA behandling ska en flagning på huden uppstå. Flagningen och området som flagnar kan variera från person till person samt beroende på kondition av huden. Mellan 7-14 dagar efter behandlingen brukar slutresultatet synas. Den gamla huden har slutat flagna och den nya fräscha huden har kommit fram.

Avancerad hudvård - PRP

11.Vad kan man behandla med PRP?
PRP fungerar på alla hudtyper och hudtillstånd, men har mest synbara resultat på följande indikationer:

 • Slapp, solskadad och åldrad hud
 • Djupa ärr och ojämn hudstruktur
 • Hud utan lyster
 • Pigmenteringar och ojämn hudton
12. Hur länge håller resultatet av PRP?
Behandling med PRP bör alltid ske i kur med minst 3 behandlingar. Vid behandlingen reparerar vi huden på djupet och förskjuter åldrandet markant, för att sedan "åldras på nytt" utifrån det nya utgångsläget. För det bästa resultatet och för en långvarig effekt rekommenderas en touch-up behandling ett par gånger om året efter avslutad kur.

13. Hur går PRP behandlingen till?
Behandlingen inleds med att en av våra erfarna sjuksköterskor tar ett blodprov, som sedan centrifugeras för att skilja plasman från resten av blodet. Den mycket näringsrika plasman används sedan som serum vid själva behandlingen och arbetas djupare ner i hudens cellager med hjälp av Dermapens mycket effektiva, sterila engångsnålar.
14. Varför utför vi PRP i kombination med just Dermapen?
På ShapeBy har vi valt att använda oss av Dermapen för nedslussning av PRP istället för vanliga injektioner. Syftet med detta är att skapa tätare och mer jämnt fördelade kanaler att slussa ner blodplasman genom. Vi kan samtidigt dra nytta av resultaten från traditionell behandling med Dermapen, såsom ökad kollagenstimulans, reducering av ojämn hudton och akneärr samt förbättring av hudstrukturen.

15. Vad bör jag tänka på efter PRP behandlingen?
Efter behandlingen syns oftast en lätt till kraftig rodnad, som ett bevis på att behandlingen har skapat en inflammatorisk process i huden. Mängder av tillväxtfaktorer har frigjorts och bidrar till nybildning av kollagen och elastin.

Rodnaden brukar till större del lägga sig efter några timmar men kan vara upp till ett dygn. Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen (med undantag för nedanstående punkter). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter är torrhet, flagnande och en lätt rodnad. Injektionsbehandlingar bör undvikas på området 2 veckor före och efter utförd behandling. Kraftfulla hudvårdsprodukter/receptbelagda preparat bör användas med försiktighet dagarna efteråt, och om man använder sig av inflammationshämmande läkemedel bör även dessa undvikas sju dagar före och efter PRP-behandlingen.

För att undvika infektion och onödig påfrestning bör du helt avstå från följande det första dygnet:

 • Hård fysisk träning
 • Varma bad, jacuzzi eller bastu
 • Brun utan sol
 • Smink eller kraftfulla hudvårdsprodukter
 • Sol och UV-strålning
Försiktighet med sol är ett måste då huden är betydligt känsligare direkt efter en behandling, och har därför lättare än vanligt att bilda pigmenteringar om huden utsätts för UV-strålning. Grundtanken med Dermapen och PRP är dessutom att stimulera huden och öka dess egna produktion av kollagen och elastin, vilket försämras om man är oförsiktig med sol och UV-strålning. För optimalt resultat efter behandlingen bör man dagligen använda sig av rätt hemmaprodukter och ett fullgott solskydd, oavsett väderlek och årstid.

Avancerad hudvård - Kemisk peeling

11. Vad kan behandlas med kemisk peeling?
Beroende på vad man vill behandla i huden, väljs en syra anpassad för just detta ändamål. Förutom att man får en balanserad hud med mer lyster och ökad cellförnyelse, kan man även behandla följande indikationer:

 • Solskadad hud
 • Åldrande hud
 • Fet/obalanserad hud
 • Rynkor och linjer
 • Torr och livlös hud
12. Hur går en kemisk peeling till?
Innan en behandling hos oss på ShapeBy utförs alltid en grundlig konsultation, där vi gemensamt går igenom din hud och vilken typ av syra som kommer ge bäst resultat för just dig. Därefter rengörs ansiktet noggrant och förbereds på bästa sätt inför den efterföljande syran.

13. Vad kan jag förvänta mig efter en kemisk peeling?
Efter behandlingen känns huden omedelbart fräschare och får en ökad lyster. Vid behandling med kraftfullare syror kan även en lätt rodnad uppstå, vilken vanligtvis lägger sig redan samma dag. Några dagar efter behandlingen kan en torrhetskänsla och en lättare fjällning uppstå i huden, som ett resultat av den ökade cellförnyelsen vi eftersträvar vid behandlingen. Det är då viktigt att låta huden vila och se till att återfukta med anpassade produkter samt att använda solskydd.

För ett optimalt resultat som håller i sig är det naturligtvis även viktigt att ta hand om huden hemma mellan behandlingarna. Vilka produkter som passar just dig hjälper vi dig med att ta fram under behandlingstillfället.
14. Gör en kemisk peeling ont?
Detta varierar från person till person. När en syra appliceras på huden kan man uppleva en stickande och kliande känsla. Första gången man gör en kemisk peeling känns behandlingen oftast lite mer än efter upprepade behandlingar. Detta är på grund av att hudytan är väldigt torr vilket syran kan reagera på.

Laser - Hårborttagning

11. Hur funkar hårborttagning med laser?
Lasern ger ifrån sig energi på en våglängd som är specifikt anpassad för att behandla just hårstrån. Denna energi omvandlas sedan till värme som går ner och förstör hårsäcken så att inget nytt hårstrå kan bildas där.
12. Vad är skillnaden på IPL och laser?
IPL (intensivt pulserande ljus) är ett bredspektrat ljus med flera våglängder, vilket gör att den i samma puls behandlar flera olika problemområden. Laser däremot, har en stråle i en specifik våglängd som är anpassad för just hårborttagning. Detta gör att all energi hamnar just här och behandlingen blir betydligt mer resultatinriktad och säkrare än en behandling med IPL.

13. När ser man resultatet av en laserbehandling?
Dagarna efter en laserbehandling växer hårstrån ut som vanligt. Detta kan oroa många då de tror att behandlingen inte gett resultat. Så är dock inte fallet. Ett par veckor efter behandlingen kommer de hårstrån som var i sin rätta tillväxtfas vid behandlingstillfället att lossna. Med tanke på att hårsäcken medvetet skadats av lasern kommer inga nya hårstrån att växa ut på området.

Successivt i behandlingsprocessen kommer antalet hårstrån minska efter varje behandling, tills vi slutligen inte har några obehandlade hårstrån kvar. Hur lång tid detta tar är individuellt men vanligtvis krävs minst 4 behandlingar.
14. Hur många laserbehandlingar krävs?
Vanligtvis krävs 6-8 behandlingar men detta varierar från person till person.

15. Varför krävs det upprepade laserbehandlingar?
Då det är mest optimalt att behandla håret när det befinner sig i sin tillväxtfas, krävs det upprepade behandlingar för att kunna fånga upp alla strån vid rätt tidpunkt. Det är viktigt att man utför behandlingar regelbundet för att effektivisera varje enskilt behandlingstillfälle.
16. Är resultatet av laserbehandlingar permanent?
Ja! Skönt va?

17. Hur lång tid tar en laserbehandling?
Behandlingen går vanligtvis väldigt fort, men tiden varierar självklart beroende på behandlingsområde. En överläpp är färdigbehandlad på någon minut men större områden som hela ben, bröst eller rygg kan ta ca en timme.
18. Behöver man förbereda sig inför en laserbehandling?
Det är bra att raka eller klippa av håret som ska tas bort för bästa resultat, gärna samma dag som behandlingen eller dagen innan. Däremot bör du inte vaxa, plocka eller bleka håret på minst fyra veckor innan behandlingen. Du bör även vara försiktig med solen veckorna innan behandling.

19. Vad är det egentligen som sker vid en laserbehandling?
Behandlingen går ut på att lasern utstrålar ljus vilket omvandlas till värme och med hjälp av hårstrået tar sig vidare ner i hårsäcken som permanent inaktiveras. De behandlade hårstråna ligger till en början kvar i den döda hårsäcken, och kommer att stötas ut på naturlig väg med tiden. För att processen ska kunna ske med fullgott resultat krävs det att hårsäcken värms upp till över 70 grader, vilket dels kräver en kraftfull laser, men också en utrustning med hög säkerhet och precision – som vår Thunder MT.
110. Vad ska man tänka på efter laserbehandlingen?
Direkt efter en behandling kan huden bli lite röd och upplevas känsligare än vanligt. Du bör då skona huden från ytterligare påfrestningar. Hårda träningspass, bastubad samt varma duschar bör undvikas första dygnet.

Därefter kan du återgå till normala aktiviteter igen, men du bör fortsätta vara försiktig med solen första veckorna efter din behandling.

111. Vad finns det för risker med laserbehandling?
Hårborttagning med laser är en säker och välbeprövad behandlingsmetod som existerat väldigt länge. Det är dock viktigt att undersöka kliniken du vänder dig till. Korrekt utrustning, utbildning och erfarenhet är otroligt viktigt.
112. Gör laserbehandling ont?
Nej. Smärta varierar från person till person och beror mycket på vilken utrustning/maskin som används. På ShapeBy har vi marknadens senaste och säkraste lasermaskin med ett inbyggt kylsystem. Detta gör behandlingen betydligt mer behaglig än många andra lasermaskiner på marknaden.

113. Kan alla behandlas med laser?
Tidigare har det varit många begränsningar när det kommer till behandling av mörkare hudtyper eller ljusare hårstrån. Med vår lasermaskin (Thunder MT) är detta inte längre något hinder. Med rätt utrustning och kunskap kan vi idag behandla i stort sett alla - oavsett förutsättningar. Trots detta så är vita och gråa hårstrån fortfarande mer svårbehandlade, och inget man rekommenderar laser för i första hand.

Gravida och ammande bör inte behandlas med laser, då det finns alldeles för lite studier på detta i dagsläget.
114. Kan lasern ge cancer?
Nej. Vissa patienter är oroliga att laserstrålen är cancerogen och kan orsaka bestående skador i huden eller inre organ. Det har gjorts väldigt många studier inom detta och att laser främjar cancer stämmer absolut inte. Lasern behandlar hår och hårsäckar, den har ingen som helst påverkan på övrig vävnad.

115. Vad ska jag tänka på innan laserbehandlingen?
Solning, solarium och brun-utan-solkrämer ska undvikas minst fyra veckor innan behandlingstillfället för optimalt resultat. Du kan med fördel raka området du vill behandla, gärna dagen innan ditt besök men samma dag går också bra. Däremot bör du inte ta bort några hårstrån med hjälp av vaxning eller pincett på 6 veckor före din behandling. Detta bör även undvikas under behandlingsprocessen.
116. Vad händer under laserbehandlingen?
Vi inleder alla våra behandlingar med en konsultation för att säkerställa att du fått all information du behöver och fastställa eventuella kontraindikationer. Efter detta rengörs området och behandlingen kan påbörjas. Behandlingen är i stort sett smärtfri, mycket tack vare det inbyggda kylsystem som avleder smärtan samt håller hudytan i rätt temperatur under hela behandlingen.

Laser - Ytliga blodkärl

11. Varför uppstår ytliga blodkärl?
Det finns som alltid en ärftlig komponent även när det gäller ytliga blodkärl och benägenhet att bilda dessa. Även yttre faktorer är avgörande, och de som utsätts för mycket kyla, sol och vind har ofta större benägenhet att bilda kärl - framförallt på områden som näsa, haka och kinder.
12. Hur fungerar behandlingen av ytliga blodkärl?
Vid behandlingen använder man sig av en laserstråle som med precision söker sig till kärlen man önskar att behandla. När strålen kommer i kontakt med hemoglobinet i blodet omvandlas denna till värme, vilket får kärlen att koagulera och falla samman. Målet är att höja temperaturen i kärlet så pass mycket att det koagulerar, utan någon som helst påverkan på den omkringliggande vävnaden.

13. Är behandlingen av ytliga blodkärl smärtsam?
Hur man upplever själva behandlingen varierar från person till person. En del känner en lätt hettande eller stickande känsla på huden, vilket kan sitta i någon timme efter själva behandlingen och detta är helt normalt.
14. Hur ser det behandlade området ut efter behandlingen?
Omedelbart efter behandlingen uppstår ofta en lättare rodnad eller svullnad på området. Denna brukar lägga sig relativt fort, men kan i enstaka fall hålla i sig några dagar. Det kan även uppstå ett litet blåmärke som varar i upp till en vecka, men detta går lätt att sminka över direkt efter själva behandlingen. Efter ca två veckor har slutresultatet uppnåtts och man kan då se vilka kärl som behöver ytterligare behandling, som i så fall bör ske efter ca fyra veckor.

Populära guider

10 saker att tänka på innan en läppförstoring

Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på innan du utför en läppförstoring.

10 saker att tänka på innan en hårborttagning med laser

Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på innan...

10 saker att tänka på innan en Dermapen behandling

Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du måste tänka på innan...

ShapeBy
Foundation

Vi vill stärka människor och förbättra deras liv genom att erbjuda...

Populära guider

10 saker att tänka på innan en läppförstoring

Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på innan du utför en läppförstoring.

10 saker att tänka på innan en hårborttagning med laser

Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på innan...

10 saker att tänka på innan en Dermapen behandling

Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du måste tänka på innan...

ShapeBy
Foundation

Vi vill stärka människor och förbättra deras liv genom att erbjuda...

Så här går det till vid en behandling.


1. Tidsbokning

Du bokar en tid för en behandling hos oss genom vårt bokningssystem.


2. Konsultation

Väl på plats gör vi en komplett analys på dig och skräddarsyr en personlig behandlingsplan.


3. Behandling

Våra erfarna läkare, sjuksköterskor och medicinsk personal utför behandlingen på dig.


4. Uppföljning

Efter behandlingen följer vi upp för att se till att allt känns bra och har gått som du tänkt dig.


1. Tidsbokning

Du bokar en tid för en behandling hos oss genom vårt bokningssystem.


2. Konsultation

Väl på plats gör vi en komplett analys på dig och skräddarsyr en personlig behandlingsplan.


3. Behandling

Våra erfarna läkare, sjuksköterskor och medicinsk personal utför behandlingen på dig.


4. Uppföljning

Efter behandlingen följer vi upp för att se till att allt känns bra och har gått som du tänkt dig.


1
4