Vikten av exfoliering

8 myter om injektionsbehandlingar
5 februari, 2020
8 myter om injektionsbehandlingar
5 februari, 2020

Våra hudceller bildas i överhudens understa lager, stratum basale. Därefter vandrar de successivt upp mot hudytan genom en process som kallas keratinisering. Så småningom ramlar keratinocyterna (hudcellerna) bort och ersätts av nya.


När vi är unga går denna process relativt fort, men ju äldre vi blir desto längre tid tar det. Hos äldre personer kan det i vissa fall ta upp till 90 dagar. Ju sämre cellförnyelse, desto svårare är det för huden att göra sig av med gamla och skadade hudceller. I dessa fall samlas hudcellerna istället på hudytan vilket ger ett trött, glåmigt och åldrat intryck.


Regelbunden exfoliering stimulerar cellförnyelsen och hjälper huden att göra sig av med förbrukade och skadade celler på ett milt men effektivt sätt.


Exfoliering leder till ökad lyster och ett mer ungdomligt utseende. Det underlättar även för huden att ta upp fukt och näring från hudvårdsprodukter.


Att peela regelbundet kan även vara ett avgörande moment när det kommer till akne och problemhud. Vid utebliven exfoliering täpps utförsgången i porerna igen av alla döda hudceller som samlats på hudytan. Detta leder ofta till en igentäppt och obalanserad hud.


Faktum är att exfoliering kan avhjälpa en stor mängd hudproblem, såvida den används i rätt utsträckning.


En känslig hud ska naturligtvis också exfolierias. En bra peeling stimulerar och stärker huden långsiktigt genom att stabilisera hudbarriären.


Det finns en mängd olika peelingar på marknaden - mekaniska, med korn, med diverse syror och enzymer. Vilken peeling som är optimal för just dig kan man avgöra vid en hudkonsultation hos en duktig auktoriserad hudterapeut.