Sommar, sol och… pigmenteringar

How Sugar is Sabotaging Your Skin
27 april, 2019
Summer, sun and… pigmentation
9 maj, 2019
How Sugar is Sabotaging Your Skin
27 april, 2019
Summer, sun and… pigmentation
9 maj, 2019

Äntligen är den här, tiden vi alla så länge har väntat på. Dagarna blir både längre och ljusare, och solen visar sig alltmer för varje dag som går – i takt med pigmenteringarna.


Vi är många som besväras av pigmenteringar av olika slag. Ofta helt ofarliga, men de kan naturligtvis vara nog så estetiskt besvärande ändå. Vanliga solfläckar, lentigos, är något de allra flesta drabbas av förr eller senare som ett resultat av oförsiktigt solande och gamla solskador. Denna typ av fläckar sitter ofta ganska ytligt i huden, i epidermis, och är därför relativt enkla att behandla med hjälp av laser eller kemiska peelingar på klinik.


Melasma kännetecknas ofta av större partier med symmetriska pigmenteringar, vanligtvis lokaliserade i pannan, på kindbenen eller överläppen. Dessa orsakas av hormonell obalans i kombination med sol och kan i vissa fall återgå till det normala efter det att hormonerna har stabiliserats, såsom efter en graviditet eller ett uppehåll med p-piller. Ibland krävs det dock lite mer resultatinriktade behandlingar för att få bukt med dem. Laser och IPL är två vanligt förekommande behandlingar för melasma på marknaden. Dessa kan vid felaktig hantering förvärra situationen ytterligare, då värmen från lasern kan stimulera och bränna pigmentet istället för tvärtom. Cosmelan är en välbeprövad behandlingsmetod som utan risker behandlar alla typer av pigmenteringar – oavsett hudtyp.


Cosmelan ger väldigt fina resultat vid behandling av pigmenteringar såsom melasma, åldersfläckar och postinflammatoriska hyperpigmenteringar d.v.s. mörkare fläckar som ofta uppstår till följd av finnar och inflammationer i huden. Denna välbeprövade behandlingsmetod är en tvåstegsbehandling där det första steget utförs på klinik, och därefter fortsätter man resterande behandling hemma på egen hand. Detta upplägg gör att behandlingen blir effektiv och kontrollerad, med en markant jämnare hudton och ökad lyster som slutresultat.


Vilken behandlingsmetod man än väljer är vikten av att vända sig till en seriös klinik stor, för att uppnå bästa resultat och undvika negativa överraskningar. Glöm även inte det allra viktigaste när det kommer till pigmenteringar: att ta avstånd från boven i dramat i den här uppenbart alltför intensiva relationen – solen.